Avancen les obres de dos parcs eòlics a la Terra Alta

Naturgy preveu que els 13 aerogeneradors de Barrancs i Punta Redona, a Vilalba, Batea i la Pobla, estiguin operatius a finals d’enguany

24 junio 2021 10:31 | Actualizado a 24 junio 2021 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa uns dies, a la Terra Alta s’ha vist el trasllat d’enormes camions carregats amb peces mastodòntiques per a dos nous parcs eòlics que s’estan construint a la comarca. Aquesta setmana ja s’han començat a veure els primers aerogeneradors enfilant-se cap al cel al parc dels Barrancs, a Vilalba dels Arcs. A quilòmetres de distància ja es pot apreciar la dimensió dels aparells, que tindran fins a 200 metres d’alçada.

Es tracta de dos projectes tramitats fa més d’una dècada, amb la normativa anterior de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari), i que es van reactivar el 2018. Cal recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars del contenciós administratiu que havia demanat el Consell Regulador de la DO Terra Alta, per aturar la construcció dels parcs eòlics Barrancs i Punta Redona, a Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca.

Segons han explicat fonts de Naturgy al Diari, les obres d’aquests dos parcs van iniciar-se el passat mes de febrer. Els Barrancs té 6 aerogeneradors, mentre que Punta Redona, 7, amb una potència instal·lada de 22,8 i 26,6 MW respectivament. Les obres dels parcs estan avançant segons la planificació prevista, i s’espera que estiguen operatius i que puguen generar energia abans d’acabar aquest 2021. 

Amb aquest, Vilalba ja té quatre parcs. L’Ajuntament també va presentar al·legacions a dos nous parcs eòlics i la Ponència Ambiental n’ha emès un informe desfavorable. «Estem en contra de la massificació eòlica, creiem que ja tenim prous molins i que hem sigut prou solidaris, ara es poden fer en altres llocs», valora l’alcalde, Isidro Sampré. «L’impacte visual és evident que serà un dany. Hi ha rebuig per part de moltes persones, però no de totes. També hi ha persones a favor i s’ha de respectar», considera. «Però el que és evident és que el decret 16/2019 no pot seguir, ja que no aporta res al territori, és ficar barra lliure a les empreses. Cada poble i les entitats socials han de tenir veu i vot al respecte».

Modificació del Decret 16/2019

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que es treballa en la modificació del Decret 16/2019 d’emergència climàtica perquè «no funciona quan el territori està alçat». Jordà ha apuntat que caldrà «fer-ho tot alhora», modificar-lo «dins el termini i en la forma escaient» sense deixar de complir amb els objectius de la transició ecològica que té el país. Jordà ha assegurat que abans de les vacances de l’estiu, el Govern explicarà les modificacions de la normativa. «Hem de treballar per a i amb el territori. El que comença bé, acaba bé i és evident, per l’aixecament del territori, que el Decret ha portat problemes».

Comentarios
Multimedia Diari