Benissanet aposta pels fruits secs com a alternativa al cultiu del préssec

Molts pagesos els darrers anys han optat per dedicar-se a l’ametlla després que el virus de la sharka afectés els camps d’auberges 

12 mayo 2021 09:12 | Actualizado a 12 mayo 2021 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Cooperativa Agrícola Sant Jaume de Benissanet vol crear una secció amb autonomia pròpia dedicada als fruits secs. En els últims anys, molts pagesos del municipi han hagut d’arrencar cultius de presseguers per culpa del virus de la sharka.

Parlar de fruita de pinyol a la demarcació de Tarragona és parlar de la Ribera d’Ebre. Benissanet, en concret, és on més es produeix, juntament amb Miravet, Ginestar, Móra d’Ebre i Móra la Nova, Vinebre i la Torre de l’Espanyol. La fruita són els préssecs (auberges), les prunes, les nectarines i les cireres. Fa uns onze anys, es va detectar a Benissanet el virus de la sharka en un presseguer i, des de llavors, els pagesos s’han vist obligats a arrencar hectàrees i hectàrees dels seus camps de presseguers. Les afectacions del virus de la sharka als camps d’auberge han provocat que molts dels agricultors opten per reconvertir els camps, arrancar els arbres fruiters i optar per nous cultius, com l’olivera o l’ametller. Les zones afectades s’han de deixar en quarantena i no es poden tornar a plantar presseguers fins cinc anys després. A més, també s’ha iniciat una prova pilot per cultivar el kiwi a la comarca.

El perquè d’aquests altres cultius alternatius al préssec és que els processos de les oliveres i les ametlles es poden mecanitzar, mentre que el de l’auberge, no, i resulta molt més costós. És per tot això que la Cooperativa de Benissanet vol crear una secció dedicada a l’ametlla, ja que no n’hi ha cap al sud de la Ribera d’Ebre. 

«Darrerament s’estan plantant molts ametllers, i no hi ha cap cooperativa que s’hi dedique. És el cultiu alternatiu que últimament s’està plantant més», explica al Diari el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Pinyol. «A més del tema de la sharka, també hi ha persones que ja tenen fruita i volen provar una altra cosa, o persones d’edat més avançada que decideixen treballar l’ametller perquè no necessita tanta mà d’obra com la fruita».

Si la iniciativa tira endavant i té prous productors, la secció es podria posar en marxa a principis de l’any vinent. «Els començaments sempre són difícils, però un cop arrencat, el projecte ja anirà sol», valora el gerent. 

Qualsevol persona interessada en formar part de la secció de les ametlles i apuntar-se, pot acudir tant a la Cooperativa com al Grup Fruiter de Benissanet a informar-se.
 

Comentarios
Multimedia Diari