Busos escolars per portar temporers a collir la fruita a la Ribera d’Ebre

És una proposta de la Generalitat per poder dur a terme la campanya de la fruita dolça, que arrenca a finals d’abril

09 abril 2020 12:49 | Actualizado a 13 abril 2020 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre es preveu arrencar a finals d’aquest mes d’abril amb la recol·lecció de les varietats més primerenques de cireres. Una campanya atípica en la que els pagesos, cooperatives i empreses del sector primari de la comarca requeriran uns 600 o 700 temporers, davant dels entre 1.200 i 1.700 que hi treballen en un any ‘normal’. 
Segons explica el director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, a la Ribera d’Ebre no es preveuen problemes de mà d’obra, a diferència d’altres zones productores com ara Lleida. 
Enguany no hi haurà temporers vinguts de Xile o Rumania, però  part de la feina serà assumida per treballadors locals i de l’entorn familiar dels pagesos. Amb tot, el gruix dels temporers se preveu dels grups habituals de treballadors procedents de les zones de Benicarló (Baix Maestrat), Deltebre i Tortosa, dedicats en els últims mesos a la campanya dels cítrics. 
En aquest sentit, des del Departament d’Agricultura es treballa amb el sector de la fruita dolça per garantir que la campanya es desenvolupi amb totes les garanties de seguretat i distanciament en el context de l’actual crisi sanitària pel coronavius.
Així, la Generalitat planteja poder fer ús dels autobusos escolars que actualment no estan en servei per la suspensió indefinida de les classes (però que l’administració paga igualment), per tal d’establir rutes de transport segur per als temporers. Una ruta aniria des del Baix Maestrat i el Baix Ebre cap a la Ribera i l’altra, possiblement, des de l’Hospitalet de l’Infant cap a la zona de Tivissa, segons detalla Ferran Grau.  D’aquesta manera es podria garantir un desplaçament controlat i amb el requeriment de no omplir més d’un terç de la capacitat dels vehicles, per  permetre mantenir les distàncies de seguretat.

Peix de llotja garantit

Per altra banda, el Departament d’Agricultura garanteix l’abastiment de peix de llotja de proximitat. Després d’unes primeres setmanes d’incertesa i dificultats per al sector,  Ferran Grau ha assegurat que està en marxa un sistema per poder garantir aquest abastiment. Les confraries poden treballar i prendre decisions amb autonomia i amb la caiguda els preus i les dificultats per complir els requeriments de seguretat per evitar contagis  dalt de les barques, moltes embarcacions van deixar de sortir a pescar. Finalment, s’ha establert que hi hagi almenys una llotja oberta  i un mínim de dos punts de desembarcament. També els preus s’han estabilitzat i això afavoreix que els pescadors surtin a la mar, segons remarquen des de l’administració catalana. 

Comentarios
Multimedia Diari