CCOO presenta una alta velocitat més barata a Terres de l'Ebre

Proposen una xarxa de serveis ferroviaris de l’Ebre al Camp de Tarragona i Barcelona

06 diciembre 2021 18:10 | Actualizado a 07 diciembre 2021 06:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Comissions Obreres (CCOO) ha presentat un projecte per impulsar l’alta velocitat a les Terres de l’Ebre que permetria connectar el territori amb l’estació del Camp de Tarragona i Barcelona en menys temps i a un preu més baix. Sota el nom de CATAV, Xarxa Catalana d’Alta Velocitat per a la classe treballadora, el sindicat està treballant perquè el projecte siga una realitat el 2023.

«La nostra tasca és defensar els treballadors, però també ens preocupem de la seua mobilitat. Molta gent marxa dels territoris per una mala comunicació. Si les empreses estan fora del territori és important disposar d’una bona xarxa de transport públic. Les distàncies fan impossible viure al territori», explica el coordinador general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Marc March. «El projecte el que vol és maximitzar el que ja hi ha, a partir de les infraestructures que ja tenim». El sindica considera que s’hauria de posar en funcionament una xarxa pròpia de serveis ferroviaris de mitjana distància d’alta velocitat que discorrin íntegrament en el seu àmbit territorial. «Si realment volem contribuir a una desenvolupament sostenible en matèria de mobilitat a Catalunya, hem de proporcionar al major volum de població possible una alternativa real a la utilització del vehicle privat», expressa per la seua banda el responsable de Mobilitat Sostenible de Comissions Obreres a Lleida, Alberto Puivecino. «El cost que té aquest projecte és mínim. Els trens en servei estan infrautilitzats», considera Puivecino.

Per tot plegat, CCOO demana la reposició de 18 serveis Avant existents a Catalunya abans de la pandèmia. La població beneficiària, inclosa l’àrea metropolitana de Barcelona, és de 3,6 milions de persones, que representen un 47,5% de la població total de Catalunya. Les subvencions a Rodalies són de més de 9 cèntims per quilòmetre i de més de 20 cèntims en els serveis de mitjana distància convencional. Les subvencions dels serveis Avant no arriben als 2 cèntims.

«A causa dels pocs serveis que s’ofereixen s’estan infrautilitzant els vehicles», emfatitza el sindicat.

CCOO planteja la xarxa CATAV en tres fases, amb la connexió del corredor del mediterrani amb Lleida i els aeroports de Girona, el Prat, Reus i Alguaire.

La línia 1 sortiria de Lleida i passaria per Camp de Tarragona i faria diverses parades fins Figueres. La línia 2 sortiria de Tortosa, s’aturaria a l’Aldea, a l’Hospitalet de l’infant, a Cambrils i a Vila-seca, on es faria un enllaç per arribar al Camp de Tarragona, on els usuaris farien un transbord per arribar a Barcelona (tot plegat el trajecte Tortosa-Barcelona en 1 hora i 40 minuts i a un preu de 20 euros). D’aquesta segona línia el sindicat proposa 10 viatges per sentit i ja ha preparat una simulació concreta i específica d’horaris i preus d’ambdós línies.

Per a la prestació dels serveis i els horaris proposats a la Xarxa CATAV seria necessària la utilització simultània de 7 unitats, cosa que representa un 11,3% del parc mòbil existent. Tenint en compte que un 15% de la totalitat del parc pugue no estar assignada a serveis per manteniment i altres causes, la quota d’assignació per als serveis proposats a Catalunya podria suposat un 14,5% del conjunt d’unitats existents. «És perfectament assumible», considera Puivecino.

La prestació d’aquests serveis suposaria una oferta de 2.810 places entre Tortosa i Camp de Tarragona, la qual cosa incrementaria notablement l’oferta existent en l’actualitat i es convertiria en una alternativa real a l’ús del vehicle privat per desplaçar-se fins el Camp de Tarragona per agafar un AVE o fins Barcelona en menys temps.

El projecte ja ha estat presentat al Govern de la Generalitat, i el sindicat vol que s’aplique als pressupostos generals de l’Estat i la Generalitat. Properament es presentarà al delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i a l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), així com als diferents ajuntaments del territori.

Comentarios
Multimedia Diari