CiU i ERC supediten desprotegir el monument franquista de Tortosa a la consulta popular

Els dos grups majoritaris del plenari tortosí aproven una moció per iniciar el procés de descatalogació a l´espera del resultat del procés participatiu

19 mayo 2017 20:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El monument franquista de la batalla de l’Ebre a Tortosa continuarà catalogat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català a l’espera del resultat de la consulta popular que convocarà el Govern de l’Ajuntament de Tortosa al llarg del primer semestre de 2016, quan es compliran 50 anys de la inauguració de l’estructura el 1966 per part del dictador Francisco Franco.

Ahir al vespre, en sessió de plenària, els grups municipals de CiU i ERC, signants d’un acord de governança per aquest mandat, van aprovar una moció que insta a iniciar els tràmits per a descatalogar el monument però supedita l’execució de l’acord al resultat de la consulta.

El text va rebre el vot contrari dels partits d’esquerres Movem Tortosa i el PSC i l’abstenció dels regidors del PP i la CUP. El resultat fou 12 vots positius, 7 de negatius i dues abstencions.

En el mateix ple, la CUP va presentar una moció similar, redactada per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa. El text ordena que la catalogació sigui efectiva, sense fer cap menció a la supeditació a la futura consulta.

En aquest cas la moció fou rebutjada per 13 vots negatius per 8 de positius, amb els vots contraris de CiU i ERC –que ja havien aprovat el seu text– i el PP. En canvi, hi van votar a favor Movem Tortosa, PSC i la CUP.

D’aquesta manera, el futur del polèmic i abandonat monument franquista, de 45 metres d’alçada, el més gran de Catalunya, continua en mans de la consulta ciutadana, a la qual tots els grups municipals li donen suport a excepció de la CUP, que n’és contrari i apel·la directament a la seva immediata retirada.

El regidor cupaire, Xavier Rodríguez, va insistir que el feixisme –en referència al monument– «no se’l consulta, se’l combat!», procedint a l’eliminació física del símbol del «mig de la ciutat» de Tortosa.

De fet, el text de la moció de la comissió recorda l’esperit original del monument –que lloa la victòria d’un bàndol franquista– i considera insuficient la retirada en democràcia de la simbologia més expressament franquista com l’emblema personal del dictador o llegendes escrites a la pilastra de l’estructura.

La regidora de CiU, Meritxell Roigé, al seu torn, va defensar que la moció presentada manté l’essència del text de la comissió però incorpora la condició de la consulta, prevista en els pressupostos municipals per al 2016 i incorporada com un dels punts de l’acord de governança amb ERC. «Creiem en el dret a decidir de la gent de Tortosa. És un debat obert fa molts anys i que el volem tancar, però ho han de decidir els tortosins» reiterà. En termes similar s’expressa el portaveu republicà, Josep Monclús.

Movem Tortosa i el PSC també es van mostrar d’acord amb la solució de la consulta però van defensar que s’ha d’afrontar sense el condicionament de la protecció de l’element.

Jordi Jordan, portaveu de Movem, defensà la necessitat de cercar el consens per definir les preguntes de la consulta, «que no han de ser un simple sí o no, sinó que s’han de reflectir més opcions». I reclamà que per abordar-les totes el monument s’ha desprotegit. «El que no volem és deixar-lo tal com està i, a més, protegit». Movem suggerí entre les opcions a escollir la transformació del monument mantenint-lo en el mateix indret o la seva retirada.

 

Rèmora del passat

El portaveu del PP, Xavier Dalmau, va criticar durament la moció defensada per la CUP. Dalmau apel·là a la sobirania dels tortosins per decidir i parlà del monument com una «icona de Tortosa» que ja forma part de la «idiosincràsia» de la ciutat. Els populars són partidaris de restaurar i il·luminar de nou l’estructura i convertir-la en un monument a la concòrdia.

Tot seguit, criticà als promotors de la iniciativa per voler mirar de nou cap al passat. «Els deu sobrar temps per tractar assumptes de 1939 o 1966 tal com va tot», etzibà. El regidor, enèrgic, els preguntà si són partidaris d’eliminar tota l’obra duta a terme en el franquisme i posà d’exemple el parador de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari