Cinc punts de vista de les festes majors de les Terres de l’Ebre

El Museu de les Terres de l’Ebre acull una visió particular de les tradicions dels pobles

11 agosto 2018 10:32 | Actualizado a 04 octubre 2018 12:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cinc autors del territori mostren  les festes majors de les Terres de l’Ebre des d’un punt de vista personal, per representar un diàleg entre els aspectes més tradicionals i els més actuals, que es combinen amb l’únic objectiu de no estar-se de res. 
El Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició «Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies» on es pot veure una col·lecció de fotografies i fins a quatre creacions audiovisuals que mostren una visió particular de les festes populars de la zona.
Exposició fotogràfica
La identitat, la cohesió, la violència i el caos, són alguns dels elements que l’artista de Deltebre, Roser Arques, ha escollit per il·lustrar les tradicions d’alguns pobles del territori.
Influenciada pels textos del llibre «La festa de Catalunya avui» de  l’antropòleg Manuel Delgado, Arques va realitzar l’any 2010 un reportatge fotogràfic amb imatges de diferents festes de les Terres de l’Ebre, pel qual va ser guardonada amb el Premi Taronja de Tarragona, atorgat per  l’Escola d’Art de Tarragona.
Gandesa, Deltebre, Godall i Jesús, són els pobles que Arques va decidir representar des de darrere de l’objectiu. 
Més tard, l’any 2016, en el marc d’un projecte del Museu de les Terres de l’Ebre, la fotògrafa va seleccionar el «Carnabars» d’Amposta per mostrar el punt més desvergonyit de les festes majors, sense perdre l’essència del principal objectiu: xalar col·lectivament.
Les creacions audiovisuals
En el marc de l’exposició també es poden veure quatre creacions sobre la Festa major d’Amposta.
Els documentals són el resultat de 4 encàrrecs a 4 creadors que van haver de realitzar el procés de filmació, producció i muntatge a temps real en el marc dels dies que durava la Festa major, per tal de ser projectats en públic com a acte final de la mateixa festa.
Així va néixer «Festa major I», un documental de David Fernàndez i Gerard Gil; «Festa Major II»,  d’Alba Sotorra, Lynn Poh i Alam Raja; «Festa Major III», de Nuvuolo; «Festa Major IV», de Santi Valldepérez i la productora FilmsNómades. 
Quatre audiovisuals que es van crear entre els anys 2006 i 2009, i que documenten aspectes com els actes previs a la festa i els més destacats d’aquesta, o la relació entre la tradició de la cultura popular i la modernitat, que conviuen durant els deu dies de Festes Majors.
L’exposició es podrà veure fins al 30 de setembre a la sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre.
 

Comentarios
Multimedia Diari