Clam a Alcanar contra el pagament de la indemnització pel Castor

Gairebé mig miler de persones participen en la incineració del deute del magatzem de gas

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unes 500 persones van mostrar ahir a Alcanar el seu rebuig a la resolució que el govern de l’Estat ha donat al magatzem de gas Castor, amb la hibernació de les instal·lacions que van causar un miler de sismes el 2013 i el pagament a l’empresa promotora (Escal UGS, participada per l’ACS de Florentino Pérez) d’una indemnització de 1.350 milions d’euros. Els manifestants, convocats per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, van escenificar una marxa fúnebre per enterrar el projecte i la incineració del deute a què els consumidors hauran de fer front en la factura del gas en els propers 30 anys, tal i com estableix el decret del govern contra el qual ja s’han  presentat diversos recursos d’inconstitucionalitat.

Així, entre altres elements, al final de la marxa pels carrers d’Alcanar es van cremar bitllets de 650 euros amb la cara de Florentino Pérez, per la quantitat que la Plataforma del Sénia creu que hauran de pagar les famílies pel «nyap del Castor». I és que el moviment eleva la factura fins als  6.000 milions, si es tenen en compte els interessos que s’hauran de pagar en aquests 30 anys.

Cristina Reverter, portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, exposà que per l’entitat aquest deute és «il·legítim», ja que s’han socialitzat les pèrdues pel projecte fallit, mentre que si hi haguessin hagut beneficis haurien anat a parar a l’empresa privada. La Plataforma confia en la pressió que es pugui fer des de la Unió Europea i en la justícia per arribar a revertir aquesta multimilionària indemnització que ja s’ha fet efectiva a Escal UGS, després que renunciés a la concessió de la magatzem submarí de gas. Amés dels recursos presentats davant del Tribunal Constitucional, la Fiscalia de Castelló també ha presentat una denúncia davant el  jutjat de Vinaròs per presumptes delictes ambientals, tant de l’empresa com de responsables de l’administració de l’Estat durant la tramitació del projecte, que no va incloure els riscos sísmics dins de l’estudi d’impacte ambiental.

A la marxa van assistir els alcaldes d’Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, poblacions  directament afectades pels sismes provocats pel Castor al setembre i octubre del 2013, responsables polítics i ciutadans de les Terres de l’Ebre i d’altres punts de Catalunya. És el cas de Pere Centelles i Maria Eugènia Soler, que es van desplaçar expressament des de Vilafranca del Penedès fins a Alcanar per participar en aquesta protesta. «És injust que els ciutadans haguem de pagar els beneficis d’una empresa privada... hi hauria d’haver protestes no només aquí, sinó a tots els pobles perquè és un problema que ens afecta a tots»,  van  comentar al Diari.
La marxa també va rebre el suport d’altres col·lectius ciutadans, com és el cas de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. «Aquest és un acte de territori i tots som ciutadans que pagarem aquest deute, que més aviat és un robatori a mà armada», afirmà una de les portaveus, Susanna Abella.

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, va tornar a incidir en la necessitat de desmantellar definitivament les instal·lacions del magatzem ara en hibernació, per la impossibilitat de garantir que no es torni a produir una nova crisi sísmica. El periodista Jordi Marsal, autor de Castor:la bombolla sísmica, remarcà que la Llei d’hidrocarburs del 1998 insta a desmantellar aquelles instal·lacions que hagin arribat al final de la seva vida útil o que no s’hagin arribat a utilitzar, com és el cas del Castor.

Comentarios
Multimedia Diari