Compromís del Govern per repartir el fons nuclear de 4,5 M==euro== des d'enguany

La fòrmula del 66% per a l'àrea d'Ascó i el 33% per a la de Vandellòs agafa força en una reunió amb el Consell de la Ribera d'Ebre

19 mayo 2017 20:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Primer reunió d’alçada entre representants polítics de la Ribera d’Ebre i el Govern de la Generalitat per distribuir el fons derivat de l’aplicació de l’impost sobre la producció nuclear. Un impost xifrat en 45 milions d’euros per als tres reactors catalans, dels quals un 10 per cent (4,5 M€) es distribuirà al territori de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs.

La delegació riberenca encapçalada per la presidenta comarcal, Gemma Carim, a més dels alcaldes d’Ascó i Móra d’Ebre, i el tinent d’alcalde de Flix i portaveu del grup comarcal d’ERC, Francesc Barbero, es van reunir dimarts a la tarda amb el secretari general d’Hisenda, el també ebrenc Lluís Salvadó.

Plegats van posar sobre la taula el reglament, en fase de redacció, que ha de determinar els detalls del repartiment dels diners. Una de les prioritats de la comarca és assolir una distribució dels fons proporcional a la producció atòmica, és a dir, un 66% per a l’àrea d’Ascó (operen dos reactors nuclears) i un 33% per a l’àrea de Vandellòs (opera un reactor).

L’alcalde morenc, Joan Piñol, resumeix que la reunió fou «altament satisfactòria» donat que es van recollir les demandes del territori. El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, afegeix que la formula «agafa força» i genera un ampli consens entre els interlocutors, Generalitat, consells comarcals i ajuntament.

L’única veu discrepant, fins ara, ha estat la de l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, que reclama més pes per a l’àrea de Vandellòs per l’existència en el passat de Vandellòs I i perquè, a parer seu, el seu tancament i desmantellament no es va compensar amb fons econòmics.

Això a banda, sembla clar que els diners es repartiran en el territori de les dues àrees nuclears, que inclous municipis de la Ribera d’Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Ebre i Baix Camp. Resta per determinar l’organisme encarregat de gestionar els diners, que podria ser una comissió entre les diverses administracions, i la tipologia i magnitud dels projectes subvencionables.

El compromís de la Generalitat, ratificat en la trobada, és iniciar el repartiment dels fons aquest mateix 2016, un cop s’hagi aprovat el reglament esmentat i s‘hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat.

Cal recordar, que les centrals nuclears van començar a satisfer l’impost el 2014 fins al juliol de 2015 quan la normativa va ser suspesa de manera cau telar pel Tribunal Constitucional.

El mes de desembre passat, el TC va desestimar el recurs i va acceptar l’impost.

Comentarios
Multimedia Diari