Condemnat a un any i mig de presó l’exregidor de PxC Jordi Casanova

Per provocació a la discriminació, a l’odi i a la violència contra determinats grups

03 febrero 2018 19:27 | Actualizado a 04 febrero 2018 09:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’exregidor per Plataforma per Catalunya a l’Ajuntament de Tortosa, Jordi Pere Casanova, ha estat condemnat a un any i mig de presó per un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques garantides per la Constitució, en la seva modalitat de provocació a la discriminació, a l’odi i a la violència contra grups determinats. Així ho recull la sentència d’apel·lació de la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona, que confirma en la seva integritat l’emesa inicialment pel Jutjat del Penal número 1 de Tortosa.

La sentència, a la qual ha tingut accés el Diari, recull que es va tenir coneixement a través de diversos mitjans de comunicació d’accés públic¡, de comunicats de premsa i per intervencions en el plenari de l’Ajuntament de Tortosa que l’acusat, des del 20 de febrer de 2014 al 14 d’octubre del mateix any, va realitzar manifestacions ofensives cap el col·lectiu immigrant. Una d’elles va ser: «Centenars d’immigrants que no fan res de tres en tot el dia i viuen a costelles nostres, criden i molesten els veïns». I també: «és impossible seguir ocultant l’evident proba d’incivisme, inseguretat i convivència que implica la presència d’aquest col·lectiu immigrant (...) Més de 7.000 immigrants legals que tenim, no se’ns faciliten xifres dels quals treballen amb contracte. Mentrestant, amb diners públics, l’Ajuntament paga despesa farmacèutica, ulleres, tiquets de supermercat, menús escolars, cotxets de nadó... Totes les criatures immigrants tenen bicicleta i equipaments esportius d’un conegut club de Barcelona al col·lectiu immigrant».

En una altra de les ocasions va apuntar: «Cuando no se barre la basura, termina pudriendo allí donde toca. Expulsión de toda esta basura inmigrante delincuente».  El 9 de gener de 2015 va publicar un comentari a la notícia sobre un ciutadà marroquí que va fer una estrebada a Tarragona i la víctima, de 89 anys va morir: «Chusma miserable que debe ser deportada inmediatamente!!! Estamos más que hartos de basura inmigrante que solamente ha venido a cometer delitos y a vivir del cuento!!! Más que hartos!!! Carne de horca!!!».

Els magistrats de l’Audiència asseguren que «tot i que la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió protegeixen la lliure expressió de les idees, fins i tot rebutjables i molestes per a algunes persones, en cap cas tals llibertats poden donar cobertura al menyspreu i l’insult contra persones o grups, o la generació de sentiments d’hostilitat contra ells.

La Sala recalca que la conducta de l’acusat és, sens dubte, «una incitació directa a la violència contra els immigrants, contra els negres, contra els musulmans, penjant al Facebook notícies i comentaris provocant odi i discriminació cap als mateixos. El Sr. Casanova té coneixement del funcionament de Facebook, sent precisament el compartir amb tercers comentaris, imatges, opinions o informacions, atès que es tracta d’una xarxa social».

Per als membres del tribunal, la incitació a l’odi o violència és clara: «i així es constata com després de procedir a realitzar comentaris de notícies publicades aconsegueix provocar en usuaris del seu perfil a Facebook que aquests es pronunciïn amb odi i apel·lant violentament contra negres o marroquins, als que l’acusat els identifica com a ‘moros’. Es fa referència a la crema de mesquites o oratoris; a pegar tirs; a cremar viva una ‘mora’»

Comentarios
Multimedia Diari