Condemnat un arquitecte per fer-se una casa il·legal a Alcanar

Tant ell com la seva muller –també processada– van promoure una construcció sense llicència i en sòl qualificat com a agrícola

15 noviembre 2017 17:37 | Actualizado a 17 noviembre 2017 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un arquitecte i la seva muller han estat condemnats per haver realitzat al terme municipal d’Alcanar una construcció en sòl no urbanitzable i sense tenir la llicència municipal. La sentència del Jutjat del Penal 1 de Tortosa va ser ratificada per la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona.

La pena imposada per un delicte contra l’ordenació del territori és tres mesos de presó, el pagament d’una multa de 1.800 euros i la inhabilitació especial per a professió o ofici relacionat amb la construcció durant tres mesos. Tanmateix, hauran d’enderrocar l’habitatge agrícola objecte del procediment i pagar les costes processals. L’Ajuntament d’Alcanar es va personar en la causa com a acusació particular.

Els acusats són un arquitecte i una doctora, propietaris a la meitat d’una finca situada al terme municipal d’Alcanar. El febrer de 2008, com a promotors, van començar a construir un habitatge sabent de la seva il·legalitat, sense cap tipus de llicència ni autorització administrativa.
Posteriorment, el 19 de maig de 2008, els acusats van sol·licitar una llicència d’obres per a la construcció de la casa sota un pretès habitatge agrícola. La petició va ser denegada mitjançant Decret d’Alcaldia a l’expedient 95/2008, el 31 de juliol de 2008.

La finca està qualificada com a sòl agrícola permanent. Per tant, l’habitatge es va construir sobre sòl no urbanitzable, sense poder ser susceptible de legalització, i tot conforme a la legislació urbanística aplicable.

En la sentència es recull l’atenuant de dilacions indegudes. Es reconeix que la tramitació de la causa s’ha prolongat desproporcionadament. El febrer de 2013 ja estava preparada per ser jutjada. Però per diferents motius, el judici no es va celebrar definitivament fins al 26 de febrer de 2016, la qual cosa va suposar un retard de tres anys.

Recursos d’apel·lació
En el seu recurs d’apel·lació, els condemnats diuen que el jutge va errar a l’hora de determinar si la construcció era autoritzable o no, ja que interpretaria incorrectament el requisit que fos realitzada per destinar-la a habitatge familiar. L’Audiència considera que la interpretació del jutge de Tortosa és correcta. I això sobre la base que la construcció no era l’habitatge familiar ni hi estava destinat. El matrimoni mai el va donar com a domicili familiar, sinó immobles de Mataró o Barcelona. L’any 2010 la parella encara estava residint a Barcelona.

Els tres magistrats de la Secció Segona rebutgen que la finca fos una explotació agrícola, tal com volen els acusats –tot i que hi hagués arbres fruiters–, perquè aquest fet no ha quedat acreditat. Per tant, la construcció no està justificada.

També negaven els processats que la construcció constituís un impacte ambiental perquè no es tracta d’un espai natural especialment protegit. L’Audiència recorda que el bé jurídic que es protegeix no és la normativa urbanística sinó el valor material d’ordenació del territori. 

Els magistrats són contundents en afirmar que «l’acusat –que va demanar que no se l’obligués a enderrocar l’immoble– era coneixedor de la il·legalitat que realitzava i, malgrat tot, va desplegar una voluntat tendent a la consumació del seu propòsit infractor».

La part que s’ha d’enderrocar

L’obra a enderrocar és la que fou objecte del projecte bàsic, incloent la sustentació del sistema estructural, acabats, condicionament i instal·lacions i equipaments. Tot fins a deixar l’element constructiu de conformitat amb l’ortofotomata de l’1 de juliol de 2007. La demolició l’han de pagar els dos acusats.

 

Comentarios
Multimedia Diari