Conductors de cotxes denuncien que han pagat com camions a l'AP-7

Usuaris habituals del tram ebrenc de l'autopista detecten errors en el cobrament a les màquines dels peatges

19 mayo 2017 22:19 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Diversos conductors habituals de l’autopista AP-7 entre l’Aldea i l’Hospitalet de l’Infant denuncien que l’operador d’autopistes Abertis ha cobrat als cotxes el preu que correspon a la tarifa dels camions i autobusos. L’error es produeix des de fa uns sis mesos als peatges tant de l’Aldea com de l’Hospitalet, en la majoria dels trajectes que realitzen setmanalment aquests conductors.

Abertis distingeix els turismes i les motocicletes com a ‘Categoria 1’ i els camions i autobusos com a ‘Categoria 2’. Així doncs, el preu pel recorregut en cotxe per l’AP-7 entre l’Aldea i l’Hospitalet de l’Infant és de 4,65 euros. En canvi, la tarifa per a camions i autobusos costa, al mateix tram, 6,25 euros.

L’error es produeix quan s’indica amb la ‘Categoria 2’ el pas d’un cotxe. Llavors, la pantalla de la màquina per pagar mostra un cost de 6,25 euros al turisme. Del que pocs s’han adonat és que a la dreta es veu el dibuix d’un camió sota el tipus ‘Categoria 2’. «Normalment, al posar el tiquet no mires la categoria ni dubtes de l’import. Pressuposes que funciona perfectament, pagues i marxes», indica Francesc Canalda, un dels afectats.

Canalda condueix un Opel Corsa i fa el recorregut, per motius laborals, dos o tres cops a la setmana. «A la feina tenim una targeta de l’empresa per pagar autopistes, és clar, que només permet pagar trajectes de cotxes. Em vaig adonar del frau perquè feia molts dies que la màquina del peatge em rebutjava la targeta i, per no perdre temps, decidia pagar amb la meva targeta corrent. Setmanes després, em vaig adonar que em cobraven com si fos un camió», explica. Francesc assegura que «al moment de pagar, no et fixes en el preu. En el meu cas, si no hagués estat per la targeta restringida, jo no me n’hauria adonat».

A Josep Aragonés fa més de sis mesos que la pantalla categoritza com a camió el seu cotxe Nissan Murano. «Sempre que em surt el preu del camió truco a les cabines», diu. El conductor afirma que, la majoria dels cops que truca, li canvien automàticament el preu i pengen. «Quan no em donen cap explicació, torno a pitjar el botó».

L’afectat assegura que sempre li contesten que és un problema ja detectat i que els tècnics de l’empresa l’estan arreglant. «Un cop em van dir que podia ser per l’amplada de les rodes, un altre dia em plantejaven que es devia al volum del cotxe... Això sí, sempre em confirmen que els executius de l’empresa tenen consciència del problema». Josep denuncia que «si fos un problema diagnosticat l’haurien de fer públic per advertir als usuaris, ja que la majoria ni s’hi fixen i paguen el que posa. Però no ho han fet des dels sis mesos que jo mateix ho he detectat».

Carme Maigí explica que quan pitja el botó, els operaris de la cabina ja saben el que passa. El cas de Carme Maigí és pràcticament rutinari. «Sempre és la mateixa història. Em diuen que l’empresa ja ho sap de fa temps i que estan en l’espera de posar-hi remei. Com que no ho arreglen, al final sembla que es riguin de la gent», comenta al Diari.

Tots els testimonis són veïns de les Terres de l’Ebre, on és força usual optar per aquest tram de pagament de l’AP-7, a causa que l’única alternativa paral·lela gratuïta és la Nacional 340, freqüentada per camions i amb una alta sinistralitat.

A més, tots els conductors consultats coincideixen que els errors només tenen lloc en aquests dos peatges. «Ni a València ni a Barcelona m’ha passat mai, només entre el peatge de Tortosa i l’Hospitalet», afirma el repartidor Javier Solé.

Comentarios
Multimedia Diari