Consellera Budó: 'Hem de reconvertir la catàstrofe en oportunitat'

La consellera Budó fa una valoració positiva de la reunió amb l’Estat i els ajuntaments i anuncia que la Ribera d’Ebre serà un dels primers territoris en participar en el programa ‘País Viu’

07 julio 2019 15:06 | Actualizado a 07 julio 2019 15:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quina valoració fa de la reunió celebrada a Flix?
Aquesta reunió es va decidir dissabte passat després de la visita del president de la Generalitat. Vam acordar que des del Govern impulsaríem un pla de xoc per fer front de forma immediata a aquest incendi devastador i per garantir que el territori pugui tornar a la normalitat al més aviat possible. Vam demanar als vuit municipis afectats que fessin una diagnosi dels danys públics i privats i avui han arribat amb la feina feta. Estem satisfets d’aquesta reunió i contents de veure com les diferents administracions es coordinen per poder dur a terme mesures immediates i que la resposta siga molt més efectiva. 

Com es coordinarà el Govern amb l’Estat amb les ajudes, per exemple?
Les administracions tenim diferents competències, hi ha algunes de la Generalitat i d’altres de l’Estat. Ara del que es tracta és de donar una resposta conjunta als afectats. Avui ens hem conjurat amb la delegada per tal que res quede en terra de ningú i donar una resposta coordinada i lleial. 

Quines són les sensacions que heu tingut arran la reunió amb el territori?
La impressió que m’emporto més important és que aquest incendi es vol reconvertir en una oportunitat, deixant a banda la part negativa. En això hi som les administracions, però també el territori. Aquesta és la conclusió més important d’avui: reconvertir la catàstrofe en oportunitat. I hem de veure com poder treballar en aquest sentit. 

Quines són les accions prioritàries?  
El primer són els terminis legals per presentar les sol·licituts d’ajuts. Hem d’ajudar els municipis i particulars a tramitar aquestes ajudes, ja que hi ha un mes. A partir d’aquí s’han de planificar les actuacions a nivell tècnic, també amb coordinació amb altres agents, com netejar els boscos. 

Hi ha alguna propera reunió ja agendada?
Més enllà de les trobades tècniques i sectorials que s’aniran fent de forma immediata, ens hem citat per tornar-nos a reunir al territori al setembre i fer seguiment i tornar a fer una radiografia del moment.

La Plataforma Rebrotem fa una crida a la ciutadania a través del micromecenatge... El país ajuda el país.
Celebro qualsevol iniciativa solidària a casa nostra. Catalunya és una terra solidària i sempre ho ha estat. No dubtava que hi hauria alguna iniciativa així.

L’incendi pot plantejar-se com una conseqüència del despoblament i l’abandonament de conreus de les Terres de l’Ebre.
Sí, la fotografia aèria demostra que allà on està més conreat els arbres no s’han cremat. És una reflexió que hem de fer. Precisament, dilluns es constitueix la comissió del programa País Viu, que és interdepartamental. Amb aquesta iniciativa, el que volem és treballar per evitar el despoblament i abandonament de les terres, dotar d’oportunitats tots els territoris. Ho volem fer de forma conjunta amb el territori i els seus actors de desenvolupament. Hi haurà una reunió al setembre a la Ribera d’Ebre. Arran de l’incendi hem decidit que la comarca havia d’estar entre els primers territoris en arrencar el projecte

Arran de l’incendi també s’ha posat sobre la taula el desequilibri territorial. Què li diria vostè a un ebrenc que se sent abandonat per part de l’Administració o que considera que el Govern és massa centralista?
Li diria que justament el Govern vol treballar perquè cap territori se senti així. Volem parlar de tu a tu amb el territori. De fet el Govern ja ha celebrat tres consells de Govern fora del Palau de la Generalitat amb aquesta voluntat. 

Els pagesos apel·len a un canvi de model en l’agricultura, afavorint per exemple els productes de proximitat.
Avui això també s’ha posat sobre la taula i crec que hi hem de donar una resposta efectiva. S’ha de treballar bé per obtenir els resultats en uns anys vista. 

Cal dir que, per a la prevenció d’incendis, el canvi climàtic també és un factor que s’hi afegeix en contra.
I cada cop hem de ser més conscients. Vam aprovar una llei contra el canvi climàtic i el Tribunal Constitucional ens l’ha suspès. Som un Govern que creu que hem de portar a terme més accions que mitiguen l’efecte del canvi climàtic i creiem que ens han retallat competències. 

La setmana passada el president Torra i el conseller Buch van conèixer la mosca negra. Ara és el govern més conscient del problema?
Més enllà de l’anècdota, el Govern ja n’era coneixedor a través de la delegació de les Terres de l’Ebre i hem canalitzat accions per fer-hi front com amb el caragol poma, el mosquit tigre...

Comentarios
Multimedia Diari