Corbera d’Ebre, la terra «ferida»

El Cercle Artístic Sant Lluc exposa gairebé 100 obres sobre la batalla de l’Ebre a l’església del Poble Vell

16 agosto 2018 12:01 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb motiu dels 80 anys de la batalla de l’Ebre, la Col·lectiva de Sant Lluc exposa ‘Corbera d’Ebre, el paisatge ferit’ a l’església de Sant Pere de Corbera d’Ebre.

L’exposició la conformen 72 artistes que han creat un total de 99 obres amb diferents tècniques: des de pintura a l’oli, grafit sobre paper, obres escultòriques, fotografies, projectes de vídeo o tècniques mixtes, entre altres.

El Cercle artístic Sant Lluc, però, també està de celebració, ja que compleix 125 anys de la seva fundació, per aquest motiu han decidit assumir una temàtica lligada a la batalla de l’Ebre i moure la seva exposició anual fins a un escenari tan especial com és l’església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Una ubicació molt significativa, ja que durant la batalla de l’Ebre, una de les més crues de la Guerra Civil espanyola, l’antic poble de Corbera d’Ebre va ser bombardejat i va quedar totalment malmès. Ara, d’aquell antic poble que va ser destruït per la guerra només en queden runes, entre les quals destaca l’església de Sant Pere.

Per aquest motiu, la Col·lectiva de Sant Lluc ha volgut reflexionar al voltant de la temàtica del «paisatge ferit», que serà l’eix vertebrador de l’exposició.

Una mostra del paisatge del territori entès des de les seves múltiples perspectives: des de l’exterior que podem veure amb els propis ulls, fins al més subjacent, el ferit. Una representació artística, a través de la visió personal de cada autor, d’alguns dels racons que encara avui conserven les cicatrius de la crua batalla, de les històries dels familiars que van estar al front o fins i tot de les batalles que afrontem les persones al llarg de la nostra vida.

Tot i que la major part de les obres són individuals, n’hi ha una elaborada per tots els membres  de la Col·lectiva de Sant Lluc. Es tracta d’1 d’octubre, Catalunya 2017, una escultura feta amb tècnica mixta que, a través d’un conjunt de mans alçades, representa els fets que van tenir lloc a arreu de Catalunya durant el dia 1 d’octubre del 2017.

‘Corbera d’Ebre, el paisatge ferit’ es pot veure fins al 30 de setembre a l’església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d’Ebre.
El Cercle artístic Sant Lluc és una entitat molt vinculada al món de l’art i la cultura. Al llarg dels temps han passat per les seves instal·lacions personatges tan rellevants com Antoni Gaudí, els germans Josep i Joan Llimona, Eugeni d’Ors, Josep Puig i Cadafalch o Joan Miró.

Actualment el Cercle segueix acollint una multitud d’artistes que conflueixen a la seva seu, que està ubicada a Barcelona.
L’Associació Poble Vell 

Des del mes d’abril, l’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre està realitzant diferents actes per commemorar els 80 anys de la batalla de l’Ebre.

Com a acte central, el dia 21 de juliol, a l’església del Poble Vell, es va realitzar la commemoració dels 80 anys de la batalla de l’Ebre. Un homenatge emotiu per a les famílies, però sobretot per als supervivents de la lleva del Biberó, que van assistir a l’acte, i per a les entitats del territori que treballen per la preservació de la memòria històrica, com el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre,  l’Associació Cultural Poble Vell de Corbera d’Ebre o el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, entre altres.

«Com a associació treballem la memòria històrica però també l’artística, per això volem que hi hagi una vessant com la que ens aporta aquesta exposició»  va citar Joan Antonio Montaña, de l’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre. A l’exposició ‘Corbera d’Ebre, el paisatge ferit’ la seguirà la mostra ‘Corbera d’Ebre al centre de l’objectiu (1988- 2018)’.

A més, el centre d’interpretació 115 dies de Corbera disposa, de forma permanent, de diverses seccions que traslladen el visitant fins a diversos episodis de la batalla: ‘La nit de Sant Jaume’, que mostra els espais de la batalla, ‘El pas del riu’, que explica els objectius d’ambdós exèrcits; mentre que ‘Els preparatius de l’ofensiva’ i ‘115 dies de combats’ narren el combat; ‘El darrer dia’ reflexiona sobre la derrota republicana i l’exili; i ‘La terra ferida’ i ‘Fer memòria, fer futur’ apel·len a la reflexió i les emocions per afavorir la reconciliació amb el passat.

L’espai museístic forma part del projecte ‘Espais de la Batalla de l’Ebre’ i té com a objectiu donar a conèixer com es va viure en aquesta zona la Guerra Civil espanyola, tant per part dels combatents com per la dels civils que van veure devastades les seves terres.

Comentarios
Multimedia Diari