Costes aporta més arena a l’illa de Buda per protegir el litoral malmès

La setmana que ve es preveu acabar la pista que s’està construint per refer el Trabucador i poder accedir a la Banya

10 febrero 2020 09:50 | Actualizado a 11 febrero 2020 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Portar l’arena de les zones on s’acumula a aquelles més afectades per la regressió. Aquesta és una de les solucions de futur que es plantegen per mantenir la morfologia actual del delta de l’Ebre i que ja s’està aplicant en les obres d’urgència per reparar els danys del temporal Glòria. És el cas de l’Illa de Buda i del Trabucador, on el braç de terra encara està trencat i l’empresa de les salines, Infosa, treballa a contrarellotge per habilitar una pista de pas cap a la punta de la Banya.

El servei de Costes de l’Estat ha reprès aquesta setmana els treballs a l’illa de Buda, sense dubte un dels punts més afectats per la regressió i que ha patit especialment els efectes del temporal Glòria. Els camions i excavadores treuen arena del Serrallo, uns 8 quilòmetres més avall dins el mateix terme de Sant Jaume d’Enveja i on hi ha uns 600 metres d’amplada de platja, i els transporten fins a l’illa de Buda, a través d’un camí obert per superar el riu Migjorn. L’objectiu és tancar, el més aviat possible, la gola oberta pel temporal i que ha deixat una connexió directa entre la llacuna dels Calaixos de Buda i el mar obert. El temporal va deixar inacabada una obra anterior per crear una gran barra de protecció al front litoral de Buda, que ara es preveu executar de forma encara més ambiciosa. Així, es preveu que abans de l’estiu s’hagin pogut aportar a la zona uns 100.000 metres cúbics d’arena, segons explica al Diari el cap de Costes a Tarragona, Antoni Espanya. Aquesta quantitat seria suficient per contenir un temporal petit o mitjà, però es requeriria encara el doble, 200.000 metres cúbics en total, per poder contenir un altre Glòria.

Costes també preveu una actuació al Trabucador, per reposar la morfologia de la barra d’arena que ha quedat trencada pel temporal en un termini de dos mesos, atenent als criteris del Parc Natural del Delta. Mentrestant, però, l’empresa de les salines de la Trinitat, Infosa, treballa amb mitjans propis per obrir camí i crear una pista de 8 metres d’ample que permeti el pas dels seus camions, per poder recuperar així l’activitat. Encara queden uns centenars de metres per completar el camí i l’objectiu és tenir-lo acabat aquesta setmana que ve.

«El Trabucador es podria recuperar de forma natural, gràcies a la dinàmica de vents que retorna l’arena que ara es troba a la badia, però el procés podria allargar-se mesos o anys». I és que el trencament ara ha estat el més important que es recorda, amb diversos quilòmetres que van quedar sota l’aigua a una profunditat que va arribar a ser de dos mestres, segons explica Espanya.

Cordó dunar a la Marquesa

Una tercera actuació d’emergència al Delta que planteja el servei de Costes a Tarragona és la protecció del litoral entre la desembocadura de l’Ebre i la platja de la Marquesa, amb un cordó dunar que ajudi a contenir les onades i evitar que tornin a arribar als camps d’arròs. El Consell de Ministres preveu aprovar la setmana que ve la dotació econòmica per a les actuacions d’urgència al llarg de la costa del Llevant i les Balears pel Glòria.

Comentarios
Multimedia Diari