Creix l’ús d’aplicacions entre consistoris i veïns

Els ajuntaments de Deltebre, Ulldecona, Alcanar o Jesús estableixen serveis de Whatsapp i apps per informar o registrar incidències

23 noviembre 2017 18:12 | Actualizado a 23 noviembre 2017 18:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ajuntaments ebrencs no perden de vista que les noves tecnologies i el cada cop més freqüent ús de Smartphones entre qualsevol sector de la ciutadania pot ser un gran aliat. Així, en els últims mesos són diversos els municipis que han posat en marxa mecanismes per tal d’enviar informació específica des del consistori cap als ciutadans, o bé de facilitar una via on els ciutadans puguen enviar propostes o incidències.

Un dels primers municipis en implementar un sistema perquè els veïns poguessen fer una consulta o comunicar una incidència va ser Alcanar, fa més d’un any, a través de l’aplicació mòbil Línia Verda. D’aquesta forma, els veïns poden col·laborar activament en la millora de la neteja i manteniment del municipi, o comunicant qualsevol incidència que tingue lloc a la via pública.

Hi ha ajuntaments, no obstant, que han optat per fer la comunicació a la inversa. És el cas de Deltebre, el primer municipi en establir un sistema de comunicació via Whatsapp entre el consistori i la ciutadania. Es tracta del Servei de Notificacions per Whatsapp, estrenat abans de l’estiu passat. La seua implementació va ser el resultat d’un laboriós procés. A través d’un formulari, els veïns poden escollir el nucli o àmbit sobre el qual volen informar-se (tot el municipi, Molí dels Mirons, Jesús i Maria, Hortets...) i també poden escollir les temàtiques de què volen estar informats amb un missatge cada dia (tot el que succeeix al municipi, afers interns i institucionals, dinamització econòmica i enfocament turístic...).

Actualment hi ha 1.300 persones que usen aquest servei i un 85% opta per estar informat de tot el que succeeix al municipi, segons informa l’Ajuntament.

Fa un mes l’Ajuntament d’Ulldecona va posar a disposició de tots els veïns del municipi un nou servei d’atenció ciutadana via Whatsapp. Els interessats poden enviar missatges directes amb propostes, queixes, suggeriments o el que consideren oportú relacionat amb la gestió municipal. Els missatges són contestats en un termini de temps màxim de tres dies. El número, però, no serveix per atendre trucades o emer-gències. 

En un mes de funcionament, el servei ha recollit ja gairebé una cinquantena d’incidències de la via pública o propostes de projectes. Un 60% d’aquesta cinquantena de casos ja estan resolts.

L’alcaldessa, Núria Ventura, valora molt positivament el potencial d’aquest servei. «És molt efectiu i econòmic, i també evitem molts desplaçaments per a la ciutadania. Al moment, poden enviar una fotografia si, per exemple, veuen que hi ha un fanal que no funciona o hi ha un desperfecte a la vorera», exemplifica l’alcaldessa d’Ulldecona. 

Finalment, entre altres, Jesús també ha implementat aquest mes de novembre l’aplicació Línia Verda. El president de l’EMD, Víctor Ferrando, apunta que és una gestió molt precisa per tal que els veïns notifiquen incidències. «I a l’usuari se’l va informant de cada pas a mesura que la incidència es resol». En quinze dies ja hi ha hagut una quarantena de casos.

Comentarios
Multimedia Diari