Demanen mantenir l’Euromed a l’Aldea quan arrenqui la variant de Vandellòs

Trens Dignes alerta que l’Ebre podria quedar-se sense alta velocitat amb la posada en marxa de la doble via

MARINA PALLÁS CATURLA

Whatsapp
Imatge d’arxiu d’un Euromed aturat a l’Aldea, servei que s’ofereix des de fa tres anys per compensar els retards dels regionals. FOTO: J. REVILLAS

Imatge d’arxiu d’un Euromed aturat a l’Aldea, servei que s’ofereix des de fa tres anys per compensar els retards dels regionals. FOTO: J. REVILLAS

La Plataforma Trens Dignes ha demanat que l’Euromed mantinga la seua aturada a l’estació de l’Aldea un cop es posi en marxa la variant de Vandellós, prevista per al gener del 2020.

La Generalitat es planteja deixar de subvencionar l’Euromed entre les estacions de l’Aldea i Barcelona. Fonts de Renfe recorden al Diari que des de bon principi es va anunciar que es tractava d’una mesura temporal, fins que es posés en marxa la doble via.

Actualment, al dia paren 8 trens Euromed dels 16 que passen per l’estació de l’Aldea. En tres anys de funcionament, l’Euromed ha tingut 138.000 passatgers, una mitjana de 120 passatgers al dia. El cost que ha pagat la Generalitat per poder agafar l’Euromed a les Terres de l’Ebre a preu de regional ha estat de 2 milions d’euros cada any. D’aquesta quantitat, 1.700.000 ha estat per a Renfe i 300.000 euros per al servei d’autobús llançadora.

Per a la Generalitat, això és un cost elevat, però la plataforma considera que es criminalitza l’usuari. «Com s’atreveixen a criticar aquestes xifres, tenint en compte que el Baix Ebre i el Montsià som 150.000 habitants? No són males xifres. I el servei està incomplet. Potser augmentaria si fos també cap a València. Que revisen el conveni, però que no treguen el servei i que deixen de criminalitzar l’usuari», han manifestat. «No podem perdre serveis per una simple promesa de millora», han argumentat.

Davant de la imminent entrada en funcionament de la doble via, que evitarà el coll d’ampolla de l’actual línia ferroviària, encara no hi ha a data d’avui una informació clara sobre freqüències i horaris.

Fonts de Renfe han explicat al Diari que s’està treballant per «donar el millor servei possible a la línia R-16», i que s’informarà convenientment un cop es tiguen totes les freqüències i horaris definits.

Amb la inauguració de la doble via prevista per al gener de l’any que ve, la Plataforma Trens Dignes ha rebut inputs que cap dels trens de Rodalies i Regionals, ni tampoc els Talgo que circulen per les Terres de l’Ebre passarà per l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona. Sembla, doncs, que els trens de l’Ebre continuaran passant per la línia de la costa. Així també ho ha pogut saber el Diari.

La plataforma insisteix que la millora de la via, tan esperada, hauria de suposar més horaris i més freqüències per a les Terres de l’Ebre, sobretot en les franges que hi ha més demanda. No es conformen en propostes de mínims que recuperin els horaris de 2016.

En tres anys, a l’R-16 hi ha hagut tres canvis horaris, amb trajectes més llargs per al mateix tram. «Cada dia hi ha camuflats a l’horari 284 minuts de retards i això segueix passant. Això són 1.700 hores a l’any, 70 dies sencers. De 365 dies que té l’any, per a les gent de l’Ebre en té 300, la resta els passant atrapats daa d’un tren. Ara parlen de reduir 15 minuts els trajectes, aquest serà el gran avenç en dos dècades?», ha apuntat Castellà. «Hem estat esperant 20 anys per a què la gran millora sigui tornar als horaris antics?

Trens Dignes torna a oferir a la Taula de Mobilitat de l’Ebre, que s’havia de reunir al setembre, tota la documentació i els estudis que han elaborat per concretar nous horaris i freqüències per a les Terres de l’Ebre i mentre es resol, exigeixen que es mantingui el servei de l’Euromed.

També han qualificat «d’ineptitud» el silenci dels responsables polítics ebrencs. «O hi ha desinformació o ho ha improvisació, que encara és pitjor, o ens oculten alguna cosa», han expressat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació.

«Millorar el transport públic és millorar el turisme i tot el territori. Els joves de les Terres de l’Ebre marxen i això també té a veure amb el transport públic», ha conclòs la plataforma.

Comentarios

Lea También