Denuncien la tramitació d’una quarta central eòlica a la Terra Alta

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora exigeixen l’acció immediata del Govern per aturar els nous parcs eòlics. La tramitació d’una quarta central a la Fatarella i el silenci d’Empresa eleva l’angoixa

08 febrero 2019 09:57 | Actualizado a 08 febrero 2019 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora exigeixen al Govern accions immediates per renegociar la ubicació de nous parcs eòlics a la comarca, un compromís adquirit, a principis de gener, en una reunió entre els moviments socials, les administracions locals i el president Quim Torra i la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. 

Chacón es va responsabilitzar de renegociar els projectes amb les empreses promotores però, passades tres setmanes, la Plataforma i l’Ateneu denuncien el silenci del Departament. 

A més a més, la preocupació creix després de conèixer la tramitació d’una quarta central eòlica reversible al terme de la Fatarella. Es tracta de la modificació d’un projecte de l’any 2000 que no va rebre autorització ambiental. L’octubre passat es va tornar a presentar el document ambiental a la Generalitat. La nova planta sumaria deu nous aerogeneradors als trenta que es preveu instal·lar a l’estiu a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. 

«Durant aquestes setmanes ens hem assabentat de la tramitació d’una nova central eòlica «La Fatarella Nord» promoguda per COPCISA que consta de 10 nous aerogeneradors. El document ambiental del projecte data l’octubre del 2018 tot i que és la modificació d’un projecte que COPCISA va començar a tramitar el febrer de l’any 2000 tot i que en aquell moment no va passar l’autorització ambiental», expressen en un comunicat. 

Les dues entitats adverteixen que l’oposició política a la massificació eòlica de la comarca no ha de servir «d’arma electoral» si no «s’aborda amb la magnitud que li pertoca». Per això exigeixen una resposta «immediata i pública» de les demandes que s’han fet al Govern, en diferents comunicats i també en les reunions celebrades. Reclamen al ple del Consell Comarcal i al president, Carles Luz, que compleixin els acords de la moció que es va aprovar per unanimitat el 20 de desembre. 

En aquest sentit, demanen a tots els grups polítics que van votar la moció contrària a la instal·lació de nous parcs eòlics a la comarca que mostrin públicament «el rebuig» a una quarta central projectada a la Fatarella. A l’Ajuntament d’aquest municipi, li exigeixen informació sobre la tramitació i les característiques d’aquest parc eòlic reversible, que també s’estén al terme de Riba-roja d’Ebre. «Un projecte d’aquestes magnituds no es pot tramitar a les fosques i d’esquena a la població». 

El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, explica al Diari que desconeixia al complet la notícia d’una quarta central a la Fatarella. «El primer desconcertat sóc jo, després que hi haja consens unànime a la comarca, votant tots en contra de la massificació. Espero que l’Ajuntament es posicione i hi done una explicació», declara. «A la reunió del gener es va arribar a l’acord que el Govern negociaria amb Gas Natural. I es va determinar que l’interlocutor seria la DO. No obstant això, com a president vetllaré pels compromisos que es van adoptar aquell dia».

El Diari no ha pogut contrastar la tramitació del quart parc eòlic amb l’alcalde de la Fatarella.

Comentarios
Multimedia Diari