Descobreixen un mausoleu romà a les excavacions del Balneari d’en Porcar

El tipus de sepulcre, excepcional al país, està format per tres tombes, i les ceràmiques i monedes trobades al mateix espai ajudaran a confirmar si data del segle IV dC 

04 marzo 2020 11:52 | Actualizado a 05 marzo 2020 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres a l’antic Balneari d’en Porcar, a tocar del call jueu de Tortosa, per construir la Casa de les Tres Cultures han permès descobrir un mausoleu romà, amb tres enterraments que datarien del segle IV després de Crist.

Els treballs de l’Ajuntament de Tortosa per construir l’edifici van quedar aturats fa mesos en localizar unes primeres restes romanes. Ara, s’han descobert dos enterraments més, en un mausoleu. A més, s’han trobat també algunes restes i objectes, com ara una gerreta en un dels enterraments, que seria per purificar el mort abans d’enterrar-lo, i claus dels mateixos taüts, que serien de fusta i s’haurien perdut amb el pas dels segles. Es tracta del primer mausoleu d’època romana descobert a Tortosa. 

No es descarta que hi hagin més enterraments a la zona. L’arqueòleg responsable de l’excavació, Damià Gruiñó, explica que el costum durant l’època romana era situar les necròpolis fora de les muralles i prop dels camins d’accés principal fins a les ciutats. Per aquest motiu, la troballa permet conèixer més detalls de Dertosa i, segons vaticina l’arqueòleg, a la zona encara es podrien amagar més enterraments.

Es tracta així doncs d’una troballa arqueològica d’alt valor, per la singularitat, l’excepcionalitat i el grau de conservació: un mausoleu amb dos enterraments i una tercera tomba associada a la construcció principal, coberta amb doble vessant de teula i perfectament segellada, que els arqueòlegs responsables de l’excavació han pogut datar al segle IV després de Crist. Correspon a un edifici funerari d’època romana del qual no hi ha gaire exemples al conjunt del país, segons ha explicat l’arqueòleg.

L’excavació ha localitzat les restes de dos persones adultes d’entre 35 i 40 anys, i una tercera, que podria correspondre a un xiquet d’entre 9 i 12 anys. Pel tipus de sepultura, correspondrien a persones de classe benestant.

 Juntament amb les inhumacions han aparegut elements que permeten concretar l’època, com ara claus metàl·lics de ferro i bronze que formarien part dels taüts amb els quals van ser enterrats, algunes monedes, així una gerreta en perfecte estat de conservació, que l’arqueòleg Damià Griñó associa al ritu funerari emprat durant l’època romana per purificar els cossos dels difunts amb ungüents. La gerreta va aparèixer enterrada amb un dels difunts.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Enric Roig, van visitar ahir l’excavació. «Tortosa és una ciutat amb molta història, per això, quan fem obres podem trobar restes com les aparegudes aquí, que ens poden dificultar les actuacions previstes però que a la vegada són una oportunitat magnífica per seguir descobrint més aspectes de la nostra història», va declarar l’alcadessa.

Cal recordar que en els últims anys han anat apareixent altres restes de la ciutat romana, com les sorgides al carrer Sant Domènec, a la plaça de l’Absis o les importants restes localitzades a la plaça del davant de la Catedral, on s’ha descobert un tram de la muralla romana.

Ara la troballa serà inventariada i documentada i posteriorment, els elements localitzats a l’excavació s’incorporaran al fons del Museu de Tortosa.

Els treballs de construcció de la Casa de les Tres Cultures ja s’han reiniciat, i s’espera poder inaugurar l’edifici d’aquí uns mesos. Ara s’estudia com aquestes restes es podran integrar també en la visita. A la visita a la Casa de les Tres Cultures, situada a l’antic Balneari d’en Porcar i a tocar del call jueu, s’hi accedirà pel túnel ja realitzat des del Manantial de l’Esperança, als Jardins del Príncep.

Comentarios
Multimedia Diari