Descobrir el patrimoni amb l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

Reportatge. Per fer més entretingut el confinament, l’organisme comarcal ha impulsat un concurs a Facebook on s’han d’endevinar espais patrimonials d’imatges antigues

29 marzo 2020 16:58 | Actualizado a 29 marzo 2020 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recuperar els espais significatius del passat és possible gràcies a la memòria que en guarden les persones, però també les fotografies dels professionals i fotoperiodistes de l’època com Ramon Borrell o Carmel Biarnés, que retrataven la vida social i quotidiana de les Terres de l’Ebre de fa un grapat d’anys enrere. I és que tot i el tancament obligatori de tots els equipaments culturals i patrimonials del país amb la finalitat de prevenir el contagi per coronavirus, el personal que hi treballa segueix actiu en la difusió de la seva tasca. Un exemple és el de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, que uns dies després que es decretessin les mesures de l’estat d’alarma va començar a compartir imatges antigues a través de la seva pàgina de Facebook. Una acció que, per incentivar la participació, es va acabar convertint en un concurs.

El director de l’Arxiu i autor de les publicacions, Albert Curto, explicava que la iniciativa li va venir al cap amb la intenció d’aportar el seu granet de sorra i mantenir entretinguts als seguidors que l’arxiu té a les xarxes socials: «A casa tinc algunes fotografies del fons de Ramon Borrell i d’algun altre fotògraf, així que vaig decidir anar compartint una imatge cada dia, a veure si la gent reconeixia els llocs o persones que es podien veure a les imatges», explicava.

D’aquesta manera, el 19 de març publicava la primera fotografia del Pla de les Sitges, un jaciment arqueològic situat a Vinallop, on apareixia l’arquitecte establert a Tortosa, Joan Abril. El seguia una imatge del brocal del pou de l’Ajuntament de Tortosa en la seva ubicació originària i, uns dies després, la font artística en la confluència del carrer Sant Blai i el carreró de l’antiga murada, també de la capital del Baix Ebre. A través de preguntes com  en quin lloc estava ubicat cert equipament urbà o a quin any corresponia la imatge, els curiosos i amants de la història van anar participant i demanant que es publiquessin també les respostes per conèixer més del seu passat.
 

Més enllà de la comarca

Segons el director de l’Arxiu del Baix Ebre, «com he d’abastir-me amb les fotografies que tinc a casa, i tot i que hi ha bastantes imatges de Tortosa, aniré publicant indrets no només del Baix Ebre, sinó de tot el territori ebrenc», explicava, tot afegint que així també serà més entretingut. D’aquesta manera, a través de les publicacions els usuaris poden conèixer llocs com la Capelleta de la Ràpita, així com una imatge que Ramon Borrell va capturar l’any 1926 en un acte que la Confederación Sindical Hidrológica del Ebro va organitzar a la plaça de l’església d’Alcanyís, i on van assistir molts ebrencs.

Habitualment al Facebook de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre ja realitzaven una publicació setmanal, a vegades també amb imatges del passat, però ara ho han convertit en una acció diària. El premi serà un llibre de l’estoc de l’Arxiu per a cada persona que ho endevini, i el concurs durarà fins que s’acabi el confinament.

Comentarios
Multimedia Diari