Detecten nivells elevats de clorurs i sodi a l’aigua potable d’Amposta

Es recomana que no beguin aigua de l’aixeta hipertensos, nadons i  persones que segueixin una dieta pobra en sodi

10 diciembre 2020 17:59 | Actualizado a 14 diciembre 2020 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha comunicat a l’Ajuntament d’Amposta i a l’empresa Sorea, que gestiona la xarxa d’aigua potable a la capital del Montsià, que ha detectat nivells elevats de clorurs i sodi (sals) a l’aigua de l’aixeta de la ciutat, una anomalia que qualifica de «greu» per a la població que pateix hipertensió arterial, les persones que han de seguir una dieta pobra en sodi i en la preparació de biberons en la població infantil. És per això que l’Ajuntament recomana que aquestes persones no consumeixin aigua de l’aixeta mentre durin aquests nivells elevats de clorurs i sodi. Per a la resta de població no existeix cap restricció ni contraindicació.

«S’estan analitzant totes aquelles accions a implementar a curt i mitjà termini per revertir aquest problema», remarquen des de l’Ajuntament. Entre elles, es valora la possibilitat d’augmentar la concessió d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (que gestiona el minitransvasament de l’Ebre), ara molt reduïda, per tal d’augmentar la quantitat d’aigua a la barreja que es fa procedent amb el pou municipal afectat, i també la instal·lació d’una estació de tractament d’òsmosi de l’aigua actualment subministrada. Es farà seguiment de l’evolució dels paràmetres per tal d’avaluar que aquestes mesures tenen efectivitat.

L’alcalde, Adam Tomàs, també planteja que l’Ajuntament done ajuts a particulars per a l’adquisició d’aparells per filtrar l’aigua a les llars, pensant en els col·lectius afectats. 

La presència d’aquests elements a l’aigua del pou municipal es preveu que continue en el temps, causada, principalment, per la pujada de la falca salina al tram final del riu Ebre arran de la regressió que pateix el Delta, que està començant a afectar tots els aqüífers de la zona, segons remarquen des de l’Ajuntament de la capital del Montsià. 

Des del Consistori ampostí també plantegen com a possible solució un dels pous del Pla de Restitució Territorial de l’Estat. Aquest pla inclou un conjunt d’obres de millora de l’abastament d’aigua als pobles aigües avall de l’embassament de Flix, que s’havien d’executar arran de la descontaminació del pantà. Però aquests treballs ja han finalitzat pràcticament, mentre que hi ha moltes poblacions que encara esperen els pous, canalitzacions i altres obres previstes. 

Causes: què és la falca salina?

La falca salina es defineix com una massa d’aigua salada que penetra en una d’aigua dolça sense mesclar-s’hi. En el cas del tram final del riu Ebre, es tracta de l’aigua marina de la Mediterrània que penetra riu amunt, especialment durant els mesos de l’any en què el cabal del riu està més baix. 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre fa temps que alerta que, amb el cabal mínim del pla hidrològic a l’Ebre, la penetració de l’aigua salada  riu amunt «provoca la contaminació de pous i aqüífers, fet que cada vegada més afecta a l’abastament municipal i agrícola». 

Comentarios
Multimedia Diari