Deu pobles catalans i valencians creen un camí turístic al llarg del riu Sénia

La Sénia, Ulldecona i Alcanar participen en aquest projecte, que resseguirà el curs fluvial des del Port fins a la Mediterrània

19 mayo 2017 16:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El riu Sénia esdevé la frontera administrativa natural entre Catalunya i el País Valencià. Al llarg dels seus vora 60 quilòmetres, des del seu naixement als barrancs de la Fou, el Salt i de la Pobla, fins i la desembocadura de Sòl de Riu, el riu Sénia passa per deu pobles. Tres catalans: la Sénia, Ulldecona i Alcanar, i fins a set de valencians: la Pobla de Benifassà, Rossell, Canet lo Roig, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Traiguera i Vinaròs. Ara, el projecte d’un camí natural i turístic al voltant del riu pretén unir aquestes deu poblacions i impulsar les visites als seus elements patrimonials.

La Mancomunitat de la Taula del Sénia, de la que formen part aquests i una vintena més de pobles catalans, valencians i aragonesos amb molts trets en comú, ha impulsat i redactat el projecte d’aquest camí natural, que ressegueix la via fluvial des de la serralada del Port fins a la Mar Mediterrània, i que està previst que s’executi per fases.

Segons detalla al Diari la gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell, l’itinerari es podrà fer a peu o en bicicleta. «El camí anirà passant per tots els termes municipals; en alguns punts es desdoblarà per les dues ribes i en diversos municipis s’ampliarà el seu recorregut per a arribar a altres punts d’interès turístic», explica.

Així per exemple, en passar per la Sénia, un ramal del camí portarà els turistes fins a l’antic camp d’aviació de la Guerra Civil. A Ulldecona, una part del camí marxarà cap al castell medieval de la població fins a arribar al mateix nucli urbà. Pel que fa al terme d’Alcanar, el recorregut també s’allargarà des de Sòl de Riu fins al nucli de les Cases d’Alcanar, pel passeig marítim.

Els plenaris de les tres poblacions de la comarca del Montsià ja han donat llum verda a aquest projecte, que comença a caminar aquest 2017.

El recorregut aprofita alguns camins locals existents, mentre que en altres punts s’hauran d’obrir noves vies.

La iniciativa es finança i tira endavant de forma diferent segons la comunitat. Així, a Catalunya s’ha demanat un ajut de 100.000 euros a la convocatòria dels fons europeus Leader, el que suposa dos terceres parts dels 152.000 euros en què està valorat el projecte. Pel que fa als municipis valencians, la Taula del Sénia posa en marxa a finals d’aquest mes un taller d’ocupació, que s’encarregarà d’iniciar els treballs de desbrossament i adequació de part de les vies.

Comentarios
Multimedia Diari