Deu pobles catalans i valencians s’uneixen amb el camí turístic del riu Sénia

Ja s’ha executat la primera fase del projecte, a la Sénia, Ulldecona i Alcanar, amb una inversió de 150.000 euros, i s’espera que a finals d’any acabin les obres a la part valenciana del sender 

27 septiembre 2018 08:53 | Actualizado a 29 septiembre 2018 15:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nou camí fluvial del riu Sénia ja es pot recórrer per trams a la part catalana, als termes de la Sénia, Ulldecona i Alcanar. D’aquesta manera comença a veure la llum una esperada iniciativa turística compartida pels deu municipis catalans i valencians que toquen al riu i que formen part de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. 

La primera fase del projecte, que correspon als trams de la part catalana del camí, s’ha executat ja amb una inversió global de 150.000 euros. 35.000 han anat a càrrec d’un ajut dels fons Leader concedit a la Mancomunitat, coordinadora del projecte, mentre que de la resta se n’han fet càrrec els tres ajuntaments. 

A finals d’any està previst que culminin també els treballs de la part valenciana del sender turístic, a la Pobla de Benifassà, Rossell, Canet lo Roig, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Traiguera i Vinaròs. D’aquesta manera, es podran recórrer els més de 50 quilòmetres que hi ha des del naixement del riu Sénia fins a la seva desembocadura a la Mediterrània, a Sòl de Riu, per vies d’interès natural i turístic que passaran per antics molins, ponts, arbres monumentals i altres elements patrimonials com ara el Camp d’Aviació de la Guerra Civil, a la Sénia.

El camí aprofita antigues vies existents però també n’ha obert de noves, en especial a Alcanar, on l’Ajuntament ha dut a terme una important tasca de desbrossament i obertura de trams en una zona bastant escarpada, segons detalla la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell.

S’han instal·lat baranes de fusta i elements de protecció en diferents punts, així com reixes a terra per superar les séquies i reguers, a més de tot un seguit de senyalització al llarg del camí i també als nuclis urbans per on discorre, per tal d’indicar com arribar-hi.

Per les característiques i l’amplada actual del sender, de moment només està pensat per ser recorregut a peu, tot i que en un futur es vol adaptar també per al pas segur de bicicletes. L’alcalde de la Sénia, Joan Moisès, ha detallat que el Molí la Vella, on ja existeix un centre d’interpretació sobre el riu Sénia, esdevindrà pròximament un alberg on es podran allotjar els turistes que recorrin el camí.

Ja a Sòl de Riu, quan el riu Sénia desemboca finalment al mar, el nou camí fluvial compta amb una àrea de pícnic a tocar dels aiguamolls «i connecta amb el sender blau i les platges verges del terme d’Alcanar», ha explicat el regidor de Medi Ambient i Natural d’aquest municipi, Jordi Bort. L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, qualifica el projecte com una gran oportunitat per al territori. «El camí esdevé una autopista que ens connecta entre els municipis i dona accés als nostres actius patrimonials», remarca.

El president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia i alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez, també ha incidit en la importància de «convertir aquest límit geogràfic entre dues comunitats en una oportunitat de desenvolupament turístic, i per tant, econòmic per a tota la zona».

Comentarios
Multimedia Diari