Dos milions i vuit projectes per fer l’Ebre més competitiu

S’impulsa un laboratori de fabricació digital (Fablab) a Amposta, un clúster de la biomassa, un banc de terres i una plataforma per retenir el talent, entre altres iniciatives d’innovació

12 junio 2018 10:04 | Actualizado a 14 junio 2018 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Treure el màxim rendiment als recursos del territori i retenir el talent. Sota aquestes dues premisses s’ha posat en marxa el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, que ahir va celebrar la primera reunió de treball. 

Finalment s’hi duran a terme fins al 2020 un total de vuit iniciatives, amb una dotació  global de 2.228.694 euros, dels quals el 50 per cent estan finançats pels fons europeus de desenvolupament regional Feder. Les impulsaran la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), la Fundació Agroterritori, el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (Cenfim) i l’Ajuntament d’Amposta, sota la coordinació del Consell Comarcal del Baix Ebre.

Un dels projectes amb major dotació pressupostària és la creació d’un Fablab (acrònim en anglès de Fabrication Laboratory), impulsat des de la capital del Montsià. 

Prototips industrials
Previst a l’edifici municipal del Sindicat, aquest espai d’experimentació permetrà accedir a maquinària de fabricació digital controlada per ordinador (impressores 3d, làser fresadores)   per produir  objectes físics. Hi podran accedir les start-ups i empreses per tal de crear els seus prototips, les escoles amb seus alumnes i també les persones  a títol individual per a compartir experiències, coneixements o invents. 

Observatori de la sequera
Diverses de les iniciatives es fixen en l’agroindústria, sector molt important a les Terres de l’Ebre i que no permet deslocalitzacions. Així, el Consorci de Polítiques Ambientals posarà en marxa un banc de terres per facilitar la concentració d’explotacions agràries, a més d’un banc de serveis agraris per innovar en el sector cooperativista, i un observatori de la sequera, un aspecte que preocupa i molt la pagesia ebrenca. 
El Copate també impulsarà un clúster público-privat per aprofitar la biomassa forestal i agrícola, un recurs renovable que disminueix la dependència energètica externa i crea llocs de treball al territori. 

El tercer projecte que desenvoluparà el Copate preveu implantar a les Terres de l’Ebre el concepte de Smart Grid o xarxa elèctrica intel·ligent, en la qual «el consumidor pot convertir-se en un productor energètic potencial». A més, la Fundació Agroterritori posarà en marxa la «plataforma per a l’impuls d’un sistema agroalimentari innovador». 

Sector del moble
Per la seva banda, el Centre d’Innovació de la Fusta i el Moble treballarà per facilitar l’adaptació de les empreses del sector, molt tocat per la crisi, a un nou model econòmic i productiu més eficaç, a través de dues plataformes acceleradores, una sobre economia circular i l’altra d’innovació del producte.

El pilar de la universitat
El campus ebrenc de la Universitat Rovira i Virgili té un paper rellevant en aquest Pla d’Especialització i Competitivitat, amb la creació d’un observatori «socioambiental», i la plataforma d’innovació Ebrebiosfera. Aquesta inclou tres actuacions: la creació de l’EbreBiosfera Open Lab, un espai col·laboratiu per impulsar la innovació a través de la interacció i l’intercanvi de coneixements entre els diversos agents del territori; l’Atracció de Talent, per donar empenta i coordinar accions per promoure que el talent es quedi al territori; i la implantació de l’oficina tècnica ‘Regió del Coneixement’, per donar suport a la cerca de finançament públic competitiu per a projectes d’R+D+I. 

Comentarios
Multimedia Diari