El Baix Ebre i el Montsià uneixen el servei de gestió de brossa

Preveu ser més eficient i sostenible, i es renoven part dels vehicles i dels contenidors

12 diciembre 2018 10:03 | Actualizado a 12 diciembre 2018 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les comarques del Baix Ebre i el Montsià han unificat el servei de recollida de residus en un sol contracte que preveu ser més eficient i sostenible. Acciona i Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) s’han adjudicat el servei a través de la UTE (Unió Temporal d’empreses) Baix Ebre. «Mancomunar serveis, buscar aliances i permetre economies escala eficients, és una manera d’optimitzar els recursos i permetre que la ciutadania pugui gaudir de serveis de qualitat», destacava el president del COPATE, Paco Gas, durant la presentació del nou servei que va tenir lloc ahir. 

En total, són 24 municipis els que s’han unit en aquest nou sistema. Com ha detallat la responsable de la gestió dels residus del COPATE, Mercè Mariano, el nou contracte de residus és un contracte de serveis de quatre anys més dos possibles de pròrroga, amb un àmbit de 100.000 habitants, dividit en dos lots. 

El lot 1, de recollida de residus, transport fins al centre de tractament, repàs i manteniment dels contenidors de la via pública, recollida dels voluminosos, neteja viària als pobles petits i gestió de l’àrea de transferència per un import de 5.961.485 milions d’euros anuals i una inversió prevista d’11 milions d’euros que amortitzaran els ajuntaments en deu anys.

El lot 2 inclou la gestió de les 21 deixalleries fixes i una de mòbil, amb 679.250 euros anuals, tot i que no s’ha pogut iniciar encara perquè es troba impugnat per una qüestió menor per una de les empreses licitants. L’adjudicatari d’aquest segon lot és l’empresa Sorigué.

Amb el nou model de recollida, s’implantarà al Montsià el sistema que ja es feia servir al Baix Ebre, un model bilateral superior que ofereix «millors garanties d’explotació, tant pel que fa a durabilitat dels materials, com a rapidesa i eficiència», apunta Mariano, el qual afegeix que els principals avantatges són poder fer més ràpid la maniobra de buidar els contenidors, perquè es fa de manera automàtica
 Al Baix Ebre està prevista la renovació de tot el parc de contenidors, aproximadament 1276, i es farà la posada a punt per deixar-los com a nous. A la comarca del Montsià es preveu el subministrament de nous contenidors on, aproximadament el 70% seran contenidors soterrats i el 30% restant en superfície. 

A més, s’afegiran 26 noves illes en superfície a Alcanar platja i, amb això, el model 5 fraccions amb la recollida orgànica estarà implementat a tota la comarca del Montsià. El nou servei s’implementarà de forma gradual durant els propers mesos i es preveu que al Baix Ebre estigui operatiu al mes de febrer del 2019 i al Montsià al juny del 2019. 

Amb la implementació d’aquest nou servei també es fa una crida a la ciutadania a favor del reciclatge. «Si no es fa una gestió adequada en la selecció dels residus en origen i s’usa cada contenidor com toca, s’encareix el servei», recordava Gas. Es tracta d’un sistema a gran escala, que no s’hauria pogut aconseguir des de cada municipi, però que requereix la responsabilitat també dels ciutadans per al seu manteniment. 

Comentarios
Multimedia Diari