El Bisbat i la Generalitat s’uneixen per restaurar el patrimoni de la Catedral de Tortosa

Presenten el resultat final de la restauració del retaule de Santa Anna, que estava en risc de col·lapsar i enfonsar-se

06 diciembre 2019 10:30 | Actualizado a 09 diciembre 2019 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En els darrers anys, el Bisbat de Tortosa i la Generalitat, així com la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, s’han aliat per restaurar el riquíssim patrimoni de la Catedral de Tortosa. Ahir mateix va presentar-se la darrera actuació, amb la restauració del retaule de Santa Anna. Aquest imponent retaule barroc del segle XVIII havia cedit estructuralment pel lateral esquerra i feia temps que estava en risc de col·lapsar i enfonsar-se.

El setembre del 2018, el retaule es va desmuntar i traslladar al centre de Restauració de la Generalitat de Valldoreix, i ha sigut sotmès a una restauració integral. Es tracta d’un retaule de gran format, tot de fusta policromada de color daurat, de l’etapa de l’últim barroc. Fa 9 metres d’alçada per 7 d’amplada, amb dos portes laterals. Es tracta d’un retaule monumental dedicat a Santa Anna, que apareix a la fornícula. Era un retaule factici, en el sentit que incloïa relleus. El retaule barroc de Santa Anna, antigament dedicat a Sant Ruf d’Avinyó, el formen 56 peces i fou construït entre 1728 i 1732. Encarregat pel Capítol de la Catedral de Tortosa, va ser obra de l’escultor Isidre Espinalt i Serra-rica i del seu fill homònim, com va explicar ahir Josep Alanyà, canonge arxiver i director de l’exposició de la Catedral.

Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, va destacar «la bona relació», amb el Bisbat de Tortosa. «Vull subratllar la sensibilitat del Bisbat i del Capítol per vetllar pels béns artístics. Hi ha una complicitat entre els diferents òrgans i una coordinació que fan que la Catedral llueixi com cal», va afirmar.

L’objectiu és, doncs, recuperar l’esplendor d’aquest patrimoni i poder-lo tornar a lluir i mostrar com es mereix.

Pep Paret, responsable de pintura i escultura sobre fusta del Centre de Restauració, explicà que el retaule és probablement un dels primers a Catalunya on es va emprar un color ben especial, el blau de Prússia. «El que s’ha fet és una desinfectació i una consolidació del suport, a més de l’eliminació dels fums, greixos i pols que enfosquien tota la capa pictòrica», va concretar.

D’aquí unes setmanes, es muntarà el retaule, que tindrà un reforçament d’alumni que distribuirà el pes pis per pis, de forma que suportarà molt millor el pas del temps. A més, el retaule no estarà enganxat a la paret; es podrà accedir per darrera per tal de portar a terme els controls necessaris.

José Luis Arín, degà del Capítol Catedralici i Vicari General, va fer un agraïment públic a les institucions que s’hi han implicat, i també ha recordat que, a les portes de Nadal, «la fe és fonamental, i l’art interpel·la a les persones i provoca interrogants».

El cost de l’actuació, fins el moment, és de 84.150 euros. El Departament de Cultura n’ha aportat 21.344; la Diputació de Tarragona, 12.000, i la resta és aportació del Bisbat de Tortosa. A més, el Capítol de la Catedral i el Bisbat organitzaran una campanya de micromecenatge per contrinuir al finançament de la restauració del retaule

Façana de la Catedral

Aquesta no és pas l’única actuació del Bisbat i la Generalitat. La més ambiciosa serà la restauració i neteja de la façana de la Catedral, una obra molt esperada que arrencarà així que finalitzen les obres de la plaça de davant, l’any que ve. La proposta d’actuació es concreta en una neteja general i profunda dels paraments i altres elements que conformen la façana, però també en la reconstrucció d’aquelles parts, la manca de les quals, afavoreix la degradació dels seus materials. També es plantegen tasques i tractaments per a millorar la seva conservació i allargar al màxim possible l’efecte de la intervenció que ara es farà.

Comentarios
Multimedia Diari