El Bisbat invertirà 600.000 euros en restaurar la façana de la Catedral

La previsió és que la primera fase de la neteja estiga llesta l’any que ve, un cop finalitzen les obres a la plaça de davant

24 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 27 octubre 2019 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Bisbat de Tortosa invertirà 600.000 euros en la neteja i restauració de la façana de la Catedral de Tortosa, molt degradada. Els treballs arrencaran així que finalitzen les obres a la plaça de just davant. L’actuació es dividirà en sis fases i la primera d’aquestes, la més complexa i amb un pressupost de 130.000 euros, tindrà una execució d’uns vuit mesos. La previsió és que la primera fase es realitze durant el 2020.

El projecte és obra dels arquitectes Andreu Alfonso i Carles Brull i del restaurador Manel Iglesias, equip que ha treballat en les restauracions de la Sagrada Família, el castell de Miravet o la Cartoixa d’Escaladei.

Els arquitectes del projecte han remarcat que la restauració és indispensable per evitar que la degradació siga irrevocable i per esmenar el mal estat de conservació actual i la «imatge precària» que ofereix ara que la basílica és l’element principal de l’skyline de la ciutat, des que les cases que la tapaven davant del riu Ebre van ser enderrocades el 2015.

Així, la proposta d’actuació es concreta en una neteja general i profunda dels paraments i altres elements que conformen la façana, però també en la reconstrucció d’aquelles parts, la manca de les quals, afavoreix la degradació dels seus materials. També es plantegen tasques i tractaments per a millorar la seva conservació i allargar al màxim possible l’efecte de la intervenció que ara es farà. Entre aquestes estan per exemple la reparació de rejuntats, la consolidació superficial del paraments de pedra més degradats, l’hidrofugat de determinades zones molt exposades a l’aigua de pluja, l’aplicació de biocides, etc.

Els arquitectes, que porten un any treballant en el projecte que ara s’ha presentat, expliquen que la Catedral de Tortosa és sense dubte «l’edifici més important de les Terres de l’Ebre, i un referent arquitectònic i artístic del país» i que el resultat, comparat a com està ara la façana, serà «espectacular». I és que a més la façana barroca recobrarà els seus colors originals: rosats del Jaspi de la Cinta, ocres, negres i blancs. A la fornícula central s’instal·larà la imatge de la Mare de Déu de la Cinta, encarregada per l’Arxiconfraria de la Cinta.

En la mateixa línia es planteja la substitució o millora de la protecció d’algunes fusteries i reixes que o bé presenten problemes de conservació (oxidació, corrosió, parts malmeses o trencades, etc.) o bé tenen un aspecte poc apropiat per a un edifici com la Catedral, entre les quals estan les seves tres portes. Així, es revestiran les tres portes amb llautó daurat. La solució projectada va però una mica més enllà, i mitjançant determinats plecs de les bandes de llautó fa que aquestes es caracteritzin com a «cintes entregirades», en una al·legoria a la Mare de Déu de la Cinta. A més, hi comptararan amb una inscripció en relació. Per a evitar que els coloms hi tornen a habitar degradant de nou la façana, s’obtarà, entre altres mesures, per un sistema amb bandes d’electrorepulsió que els espantarà.

Per a portar a terme aquesta destacada obra, el Bisbat ha sol·licitat ajuts a les diferents administracions catalanes, a l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat, i es faran campanyes de micromecenatge per finançar els treballs.

«Aquesta és una obra de ciutat i l’Ajuntament hi destinarà una partida, donada la seua importància», ha destacat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «La façana revaloritzarà i dignificarà tota la Catedral. Molta gent ens diu que no s’imagina el que a dins hi trobarà per l’estat actual de la façana», ha valorat per la seua banda el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.

Comentarios
Multimedia Diari