El Delta de l’Ebre tem perdre turistes per l’alarmisme que ha causat el Glòria

La Taula de Consens pel Delta demana la creació d’una comissió amb l’Estat i la Generalitat per abordar la regressió

19 febrero 2020 10:40 | Actualizado a 19 febrero 2020 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un mes després del temporal Glòria i dos anys després de la seua formació, la Taula de Consens pel Delta demana la creació d’una comissió mitxta entre l’Estat, la Generalitat i la mateixa taula per abordar la regressió del Delta de l’Ebre i les mesures a emprendre a curt i mitjà termini. «Cal que les paraules es converteixin en fets. Al març o al novembre podem tornar a tenir noves llevantades», va explicar ahir després de la reunió de la Taula del Consens pel Delta el seu portaveu, Xavier Curto.

La Taula de Consens pel Delta està formada pels ajuntaments de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, l’Ampolla, l’Aldea i Camarles, així com les dues comunitats de regants i altres entitats i agents del territori. Fa tres setmanes a Sant Jaume d’Enveja es va presentar el Pla Delta, amb les mesures proposades per evitar la seua regresió. A la presentació del pla hi va assistir el president de la Generalitat Quim Torra, el conseller Damià Calvet, la consellera Teresa Jordà, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona Joan Sabaté i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, María Dolores Pascual, entre d’altres. El pla presenta una llista d’actuacions combinades per garantir al màxim la morfologia actual del delta aplicant diferents actuacions segons la tipologia de zona a protegir i segons la gravetat de la situació. Es planteja l’aportació de sorres, la creació i reforçament de dunes, saladars i zones humides com a defensa costanera, camins de guarda (ja projectats) com a dics interiors i també defenses submergides al medi marí, així com el retorn al riu Ebre dels sediments retinguts als embassaments aigües amunt de la conca, mesura estructural del pla.

Ara la taula es posarà a disposició de tots els grups parlamentaris per incidir en què dins dels pressupostos alguns dels aspectes del pla puguen fer-se efectius. Per a la taula les mesures de curt i llarg termini s’han d’aplicar en paral·lel. «S’ha de tenir una visió global», remarcà ahir Curto.

En relació al retorn dels sediments, Curto va sostenir que «s’ha d’accelerar el seu estudi i proves pilot per començar al més ràpidament possible».

Preocupació del sector turístic

La taula ha volgut agraïr la presència de les diferents institucions que van acudir a la presentació del pla a Sant Jaume d’Enveja a finals de gener. «Però exigim que s’ha d’avançar i actuar. La comissió mixta podrà accelerar aquests processos», expressà Curto.

D’altra banda, la Taula s’ha reunit amb el sector turístic del territori, que han mostrat una certa preocupació per la imatge «alarmant» que s’ha mostrat del Delta de l’Ebre arran del temporal Glòria.

«S’ha donat una imatge una mica catastròfica i estan preocupats per les anul·lacions de reserves que puguen tenir. Hem de deixar clar que els valors mediambientals del Delta de l’Ebre segueixen vigents i cal revertir aquesta imatge que s’ha pogut donar», va declarar ahir el portaveu.

Comentarios
Multimedia Diari