El Govern demana la intervenció de la UE per 'l'ajut d'Estat' al Castor

Considera que el decret d'indemnitzacióal magatzem subterrani no s'ajusta a la transposició de les directives europees en matèria dels mercats de gas i electricitat

19 mayo 2017 23:57 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La batalla contra el projecte Castor es juga ara a Europa. Si aquesta mateixa setmana la defensora del poble europeu prenia mesures a instàncies del Síndic de Greuges, ara és la Generalitat de Catalunya la que demana la intervenció de la Comissió Europea. Concretament, el Departament d’Empresa i Ocupació ha demanat a la Comissió Europea que analitzi si la indemnització als promotors del magatzem de gas Castor (que va provocar un miler de sismes), aprovada pel Govern espanyol, vulnera la normativa europea en matèria d’ajuts d’Estat, i s’ha adreçat també a l’empresa Enagas per demanar-li que no repercuteixi sobre els consumidors l’import de la indemnització als promotors de la infraestructura. Amb aquestes mesures, la Generalitat vol evitar un increment indegut en el rebut del gas per a les famílies i les empreses de Catalunya.

La petició de la Generalitat a la Comissió Europea, dirigida al director general de la Competència, Alexander Italianer, i al seu director general adjunt per a Ajudes d’Estat, Gert-Jan Koopman, conclou que la solució proposada pel Govern espanyol per al projecte Castor no compleix la normativa europea d’ajudes d’Estat i tampoc no respecta els principis de bona regulació.

Segons l’informe, el pagament de 1.350 milions d’euros rebut per la promotra del magatzem, Escal UGS (controlada per ACS), a través de l’empresa Enagas, compleix totes les condicions que el Tractat de Funcionament de la Unió Europea estableix per definir una «ajuda d’Estat». L’estudi destaca l’elevat i decisiu grau d’intervenció pública en la definició del mecanisme de pagament, que se’n beneficia una única empresa privada i que aquesta en traurà un avantatge respecte als seus competidors, tant estatals com comunitaris.

A més, l’informe recorda que el procediment legal seguit per aprovar la indemnització no s’ajusta als principis de bona regulació. En aquest sentit, l’estudi argumenta que s’ha creat una nova llei per evitar seguir el procediment administratiu previst, que només preveu la indemnització si les instal·lacions estan operatives i a preus de mercat, i requereix resolucions de la Direcció general de Política Energètica i Mines i de la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC) que no s’han emès.

També exposa que la nova llei no s’ajusta a la transposició de les directives europees en matèria de mercats interiors de gas i electricitat. Finalment, es conclou que és un error regulatiu utilitzar mecanismes per compensar les empreses mitjançant la factura al consumidor final.

A més de demanar la intervenció de la Comissió Europea en matèria de la competència, el Govern ha iniciat el procediment per presentar un recurs d’inconstitucionalitat el Reial decret llei 13/2014, que definia la indemnització i el seu pagament.

Comentarios
Multimedia Diari