El Govern destinarà més de 670.000 euros a la lluita contra la mosca negra

Autoritza el Departament de Territori i Sostenibilitat a concedir una subvenció directa al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. Els veïns continuen queixant-se de les molèsties que suposa aquesta plaga

10 julio 2019 08:59 | Actualizado a 10 julio 2019 09:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern ha autoritzat el Departament de Territori i Sostenibilitat a concedir una subvenció directa al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per valor de 673.680 euros per al 2019. La partida servirà per implementar accions previstes dins del Pla d’actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de Catalunya 2015-2017, aprovat el 2015 pel mateix Govern amb l’objectiu d’evitar la proliferació d’aquestes espècies que provoquen un elevat impacte social, econòmic i sobre la salut pública. El COPATE és l’organisme que s’ha considerat més indicat per a dur a terme les actuacions previstes en el pla d’actuació.

Des de l’any 2000 (en el cas dels mosquits) i des de l’any 2007 (en el cas de la mosca negra), la Generalitat ha dut a terme actuacions de planificació, supervisió, control i realització de tractaments contra aquestes plagues, que han permès controlar la població d’aquestes espècies a les àrees territorials afectades, mantenint-les sota uns llindars de tolerància acceptables i, com a conseqüència, reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

Tanmateix, es preveu que en els propers anys sigui necessari seguir realitzant mesures de control per evitar una nova proliferació d’aquestes espècies, tenint en compte l’evolució observada els últims anys i els factors hidrològics, geomorfològics i climàtics que influeixen en el seu desenvolupament.

Tot just la setmana passada el Diari informava de l’execució del quart tractament contra la mosca negra i el mosquit. El COPATE abocà amb helicòpter el producte biològic BTI (Bacillus Thuringiensis) en els punts de tractament habituals del riu, que van des de Riba-roja fins a la desembocadura.

En els últims quatre anys, la inversió del Govern, amb les aportacions de la Diputació de Tarragona, per combatre les plagues de l’Ebre és de 4.468.000 euros. D’aquí dues setmanes es farà el cinquè tractament.

No obstant això, enguany el problema és greu per a moltes poblacions riberenques. Els veïns no poden sortir a primera hora del matí ni a darrera de la tarda si no volen rebre moltes mossegades de la mosca negra. Cal recordar que fins i tot l’Ajuntament de Benifallet va aprovar una moció per reclamar mesures més efectives contra la plaga. 

Els veïns entenen que no s’ha fet una bona gestió de la plaga i que cada cop hi ha més mosca negra que afecta les activitats a l’aire lliure, sobretot també per als treballadors del camp. Per pressionar i exigir més solucions al greuge, ja s’ha creat la Plataforma d’Afectats per la mosca negra. També es pot seguir a través de Facebook, on es comparteixen fotografies, videos i informació de l’abast de la mosca.

Cal deixar clar que la mosca negra és present a primera hora del matí, fins les 9 hores, i al vespre, a partir de les 19.30 hores. Durant les hores de més calor no n’hi ha, de forma que no obligatòriament el turisme de la zona s’ha de veure afectat. 

La mosca negra també afecta severament els animals.

Comentarios
Multimedia Diari