El Govern iniciarà la descontaminació del pantà el març de l’any que ve

El Departament de Territori ultima la llicència ambiental de les obres, però l‘Ajuntament de Flix també farà controls independents de l’aire quan comenci l’extracció dels 79.300 metres cúbics de fangs contaminats que queden al pantà

24 noviembre 2018 15:15 | Actualizado a 26 noviembre 2018 11:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri per a la Transició Ecològica executarà la neteja de l’embassament de Flix el març de 2019. Així ho ha confirmat el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, a la Comissió de Transició Ecològica del Senat, en resposta a una bateria de preguntes del senador Miguel José Aubà, d’ERC, relacionades amb la descontaminació del pantà i els protocols mediambientals d’aire previs per a la represa de la neteja.
Morán ha confirmat que la «data de referència» per iniciar el procés de descontaminació química d’aquesta reserva hidràulica és el març de 2019, i que durant el mateix any culminarà el procés de desmantellament de les instal·lacions que han estat en servei per a la neteja de l’embassament.

Segons ha indicat el secretari d’Estat, els treballs «ja van a una velocitat de creuer», i només queda «pendent» que arribe la draga contractada, que s’ha d’ubicar a la zona per fer efectius els treballs d’extracció de més de 79.000 metres cúbics de material.

Sobre els nous protocols mediambientals de l’aire que té previst implementar el Govern abans de procedir a la neteja del pantà, Morán ha afirmat que des del setembre passat ja estan en marxa els mecanismes de control del vector de l’aire i que ja s’han intensificat els mostrejos de la qualitat de l’aire a la localitat. 

També ha indicat que ja s’han iniciat les anàlisis periòdiques d’aigua i, fins al moment, no hi ha hagut cap fuga ni traspàs de contaminació entre el pantà i la desembocadura del riu al qual està connectat. 

L’alcalde de Flix, Marc Mur, explica al Diari que des de l’Ajuntament es desconeixien aquestes informacions. «L’últim que sabíem era que havia de ser a finals d’any, pels volts de Nadal, perquè encara falten força tràmits administratius, no que fos al març», detalla. 

Per la seua banda, el Departament de Territori, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, està ultimant la llicència ambiental perquè Tragsa pugui començar a extreure amb la draga els 79.300 metres cúbics de fangs contaminats que queden al pantà. 
Més controls
Aquesta llicència exigeix controls de l’aire més exhaustius que en la primera fase de la descontaminació i l’Ajuntament de Flix demana a la Generalitat que ho vigili de prop. Per garantir que la qualitat de l’aire a la vila i a la zona nord de la comarca és l’adequada, durant els treballs a l’embassament, el consistori ha decidit encarregar avaluacions independents de control ambiental. «És la nostra obligació saber quin aire estem respirant», ha defensat l’alcalde asconenc, Marc Mur. 

Un cop la draga succionadora hagi superat el període de prova previst, començarà a treballar de forma efectiva per retirar els 79.300 metres cúbics de llots tòxics que l’anterior adjudicatària de l’obra, FCC, va deixar al fons del pantà donant per finalitzades les tasques abans d’hora. Unes obres sota la sospita de corrupció i pagaments injustificats que encara estan sent investigades per la justícia (cas Acuamed), fet que va conduir a la rescissió definitiva del contracte l’abril del passat 2017.
 

Comentarios
Multimedia Diari