El Govern tramita tres parcs eòlics i una línia elèctrica per la Terra Alta

La Generalitat obre un període de 30 dies  per a presentar al·legacions al polèmic projecte a l’altiplà de la comarca

29 junio 2017 18:25 | Actualizado a 04 julio 2017 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat obrirà demà el procés d’informació pública dels tres parcs eòlics de 90 MW de capacitat que la societat formada per Gas Natural i Alstom vol desenvolupar a l’altiplà de la Terra Alta, als municipis de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Batea

A banda dels 30 aerogeneradors previstos, de 3MW de potència cadascun i 155 metres d’alçada incloent l’aspa, el macroprojecte inclou la construcció d’una subestació elèctrica per recollir l’energia dels parcs, una línia elèctrica de 132 kv per unir aquesta subsestació amb la xarxa elèctrica i l’ampliació de la subestació de La Fatarella per tal d’evacuar l’energia. La inversió s’eleva a 86,1 M€ i anualment generaria l’energia equivalent al consum de 65.000 famílies.

L’anunci publica al Diari Oficial de la Generalitat inclou l’autorització administrativa, l’aprovació del projecte executiu, la declaració d’utilitat pública, l’aprovació del pla urbanístic autònom i l’avaluació de l’estudi d’impacte ambiental. 

Durant els propers 30 dies, la Generalitat recollirà les al·legacions i les remetrà a l’empresa promotora, que tindrà la responsabilitat de respondre-les. 

La Generalitat assegura que vetllarà per a que s’incorporin o adaptin les al·legacions que siguin coherents i tècnicament viables. «Destinarem tots els nostres esforços a que tot es faci bé i que els beneficis reverteixin en el territori», ha detallat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, avui a Tortosa.

El Consell Regulador de la DO Terra Alta va emetre fa unes setmanes un comunicat contrari a la massificació eòlica que suposa l’execució del projecte. El president de l’associació de turisme rural de la Terra Alta ha mostrat la seva oposició com també ho ha fet el govern municipal de Batea. «Nosaltres som respectuosos amb totes les opinions», ha explicat Aregio. «Si es presenten al·legacions les valorarem i actuarem amb la màxima pulcritud i transparència», insisteix.

Ara bé, la tramitació havia de continuar, s’assegurà. Els promotors van guanyar un concurs públic el 2010 per desenvolupar la Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) VII. «L’empresa té uns drets adquirits i la Generalitat l’obligació de complir la normativa», ha tancat.

En relació a la capacitat de les al·legacions, Aregio admet que el projecte està «avançat», va defensar que les energies renovables «necessiten territori» per a desenvolupar-se i va citar el Pacte Nacional per a la Transició Energètica, document que aposta per un model energètic a Catalunya basat en les renovables.

El parc eòlic ‘Los Barrancs’ s’ubica a Vilalba a ambdós costats de la carretera TV-7231, de Vilalba a la Pobla. El parc ‘Tres Termes’ a Vilalba i Batea a cantó i cantó de la TV7232, que uneix els dos municipis. Finalment, el parc eòlic ‘Punta Redona’ se situa a Batea, Vilalba dels Arcs i la Poblade Massaluca, alguns prop del nucli urbà de la Pobla.

Els impactes dels parcs

Els estudis d’impacte ambientals coneguts el 2013 van concloure que l’impacte dels projectes, en els tres casos, és moderat. És moderat l’impacte de la contaminació lumínica produïda pels parcs, l’afectació al paisatge durant la construcció, l’increment de l’accidentalitat de l’avifauna per risc de  col·lisió i les modificacions degudes als moviments de terres. A banda, existeix una afectació sobre les restes de la línia fortificada dels Algars i de trinxeres de la  batalla de l’Ebre. Els estudis insten a «evitar qualsevol afectació directa sobre els elements», però s’obre la porta que si «l’afectació no pugui ser evitada » es realitizi un estudi històric per saber l’afectació.

Comentarios
Multimedia Diari