El Grup de Natura Freixe amplia projectes per obrir-se al territori

Superada la crisi patida a principis d’enguany, l’ens, que porta 20 anys al capdavant de la gestió de la Reserva Natural de Sebes, a Flix, fa una crida a la participació de gent jove

01 septiembre 2020 18:30 | Actualizado a 02 septiembre 2020 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La gestió de la Reserva Natural de Sebes agafa un nou impuls. Fa uns dies, l’assemblea del Grup de Natura Freixe, que porta la gestió de la Reserva des de fa 20 anys, va escollir nova junta directiva per l’entitat, ara encapçalada per Òscar Bosch. El grup va patir una crisi de finançament a principis d’aquest 2020 que posava en perill la mateixa gestió de la reserva. El Departament de Medi Ambient i l’Ajuntament de Flix van respondre a la crida i ara mateix la situació s’ha superat i el grup treballa en nous projectes per seguir posant en valor un espai únic al territori.

«Ara tenim una certa tranquil·litat que ens permet afrontar els propers mesos, però hem d’assegurar el finançament dels nostres projectes i un dels nostres objectius més importants ara és optimitzar la gestió de l’espai amb la implantació de sistemes més empresarials, per optimitzar la nostra estructura i viabilitat econòmica», explica al Diari el president del grup, Òscar Bosch.

El grup té nou treballadors (el Camp d’Aprenentatge té dos mestres) i un grup de voluntaris que col·laboren amb tallers i activitats que es realitzen a la Reserva Natural, com la cursa de les Cigonyes o neteges organitzades de la llacuna.

«Volem ampliar l’àmbit de participació i incorporar gent nova a la junta, també per garantir que hi haja gent jove per renovar-la en el futur, alhora que renovar projectes i buscar noves activitats», expressa Bosch.

I és que aquesta reserva de 200 hectàrees que inclou part del meandre de Flix és un espai únic al territori amb zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. La gran diversitat d’hàbitats que acull la Reserva fa que sigue un punt important per a la conservació de la biodiversitat, tant de fauna com de flora i vegetació. Les cigonyes i els cavalls de la Camarga (n’hi ha sobre una dotzena) són dos dels símbols més emblemàtics de la reserva, que rep cada any de mitjana 12.000 visitants i 4.000 escolars.

«Som un model diferent a la comarca. Molta gent se sorprèn que per la tradició de Flix i el nord de la comarca en la indústria, tinguem aquest espai aquí. Però considerem que no som una Reserva a Flix i prou, sinó que ens hem d’obrir al territori i a la comarca, i podem transmetre l’expertesa en la gestió d’espais naturals», valora el president.

Així, Bosch detalla que també tenen convenis amb els ajuntaments d’Ascó, Riba-roja d’Ebre i Móra la Nova, i que esperen fer actuacions en altres municipis, així com impulsar una xarxa comarcal d’espais de natura.

Un altre dels projectes destacats de cara a la nova etapa és també «Enfoca’t», que es treballarà conjuntament amb el municipi i amb l’escola i que servirà per millorar l’entorn de l’ermita de Flix, afectada per l’incendi del juny del 2019, i per replantar vegetació i arbres autòctons.

Comentarios
Multimedia Diari