El ‘Life Clinomics’, contra els efectes del canvi climàtic

Una iniciativa impulsada pel COPATE a les Terres de l’Ebre, finançada per la Unió Europea i liderada per la Diputació de Barcelona

29 enero 2018 18:30 | Actualizado a 01 febrero 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ‘Life Clinomics’ és un projecte europeu, liderat per la Diputació de Barcelona i impulsat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. Actualment es troba encara en fase de diagnosi, tot i que ja apunta, com explica el director tècnic del COPATE, Josep Aragonès, a ser un «projecte molt interessant i molt útil a mitjà-llarg termini per al territori». 

La iniciativa es desenvolupa de manera paral·lela en tres territoris catalans: la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, la comarca de l’Alt Penedès i la reserva de la biosfera del Montseny. El seu objectiu és diagnosticar quines són les activitats econòmiques que es poden veure afectades pel canvi climàtic i quines mesures d’adaptació a mitjà termini es poden aplicar. 

Es tracta, per tant, d’un projecte en xarxa entre aquests tres territoris, amb l’objectiu de compartir experiències i enriquir-se junts. «Crec que un dels valors importants del projecte és el fet que tres territoris bastant diferents treballin en conjunt per trobar solucions per a tots. El treball en xarxa i la cooperació entre territoris és fonamental», assegura Aragonès. 

El projecte se centra principalment en l’activitat econòmica de l’agricultura, la pesca, l’àmbit forestal i el turisme. 
La iniciativa es troba en fase d’anàlisi, tot i que Aragonès explica que durant aquests mesos, i a les reunions celebrades, ja s’ha parlat sobre la identificació d’alguns problemes i les possibles solucions. «Un dels riscos importants per al sector agrari és la cada vegada més important sequera, per tant, totes aquelles mesures que puguin gestionar correctament l’aigua disponible i fer un reg cada cop més localitzat són importants», exposa Aragonès.

Per tal de dur a terme aquesta primera fase de diagnosi s’han constituït les anomenades Meses Territorials d’Adaptació al Canvi Climàtic, formades pels principals agents socials i econòmics del territori. En el cas de les Terres de l’Ebre, la mesa ha estat creada i dinamitzada pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, i està integrada per cooperatives, comunitats de regants, entitats ambientals, consells comarcals, associacions d’empresaris turístics, entre altres agents que d’alguna manera poden ajudar a identificar problemes i aportar solucions. S’han constituït en total tres meses, una per a cadascun dels tres territoris. 

Des de les Terres de l’Ebre el projecte ‘Life Clinomics’ es va presentar el dissabte passat a Gandesa, en el marc de la jornada ‘Què sabem del canvi climàtic a Catalunya?’. A banda, s’organitzen reunions periòdiques amb tots els actors de la mesa, a totes les comarques de les Terres de l’Ebre. «Volem estar presents a les quatre comarques i volem facilitar la participació de la gent», assegura Aragonès. 

El proper mes de març se celebra la primera reunió conjunta entre els tres territoris per avaluar aquesta fase de diagnosi i elaborar una estratègia conjunta.

Comentarios
Multimedia Diari