Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El ‘Life Clinomics’, contra els efectes del canvi climàtic

Una iniciativa impulsada pel COPATE a les Terres de l’Ebre, finançada per la Unió Europea i liderada per la Diputació de Barcelona

Maria Noche

Whatsapp
Un dels problemes que persegueix el ‘Life Clinomics’ és la sequera del sector agricultor. FOTO: Joan Revillas

Un dels problemes que persegueix el ‘Life Clinomics’ és la sequera del sector agricultor. FOTO: Joan Revillas

El ‘Life Clinomics’ és un projecte europeu, liderat per la Diputació de Barcelona i impulsat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. Actualment es troba encara en fase de diagnosi, tot i que ja apunta, com explica el director tècnic del COPATE, Josep Aragonès, a ser un «projecte molt interessant i molt útil a mitjà-llarg termini per al territori». 

La iniciativa es desenvolupa de manera paral·lela en tres territoris catalans: la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, la comarca de l’Alt Penedès i la reserva de la biosfera del Montseny. El seu objectiu és diagnosticar quines són les activitats econòmiques que es poden veure afectades pel canvi climàtic i quines mesures d’adaptació a mitjà termini es poden aplicar. 

Es tracta, per tant, d’un projecte en xarxa entre aquests tres territoris, amb l’objectiu de compartir experiències i enriquir-se junts. «Crec que un dels valors importants del projecte és el fet que tres territoris bastant diferents treballin en conjunt per trobar solucions per a tots. El treball en xarxa i la cooperació entre territoris és fonamental», assegura Aragonès. 

El projecte se centra principalment en l’activitat econòmica de l’agricultura, la pesca, l’àmbit forestal i el turisme. 
La iniciativa es troba en fase d’anàlisi, tot i que Aragonès explica que durant aquests mesos, i a les reunions celebrades, ja s’ha parlat sobre la identificació d’alguns problemes i les possibles solucions. «Un dels riscos importants per al sector agrari és la cada vegada més important sequera, per tant, totes aquelles mesures que puguin gestionar correctament l’aigua disponible i fer un reg cada cop més localitzat són importants», exposa Aragonès.

Per tal de dur a terme aquesta primera fase de diagnosi s’han constituït les anomenades Meses Territorials d’Adaptació al Canvi Climàtic, formades pels principals agents socials i econòmics del territori. En el cas de les Terres de l’Ebre, la mesa ha estat creada i dinamitzada pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, i està integrada per cooperatives, comunitats de regants, entitats ambientals, consells comarcals, associacions d’empresaris turístics, entre altres agents que d’alguna manera poden ajudar a identificar problemes i aportar solucions. S’han constituït en total tres meses, una per a cadascun dels tres territoris. 

Des de les Terres de l’Ebre el projecte ‘Life Clinomics’ es va presentar el dissabte passat a Gandesa, en el marc de la jornada ‘Què sabem del canvi climàtic a Catalunya?’. A banda, s’organitzen reunions periòdiques amb tots els actors de la mesa, a totes les comarques de les Terres de l’Ebre. «Volem estar presents a les quatre comarques i volem facilitar la participació de la gent», assegura Aragonès. 

El proper mes de març se celebra la primera reunió conjunta entre els tres territoris per avaluar aquesta fase de diagnosi i elaborar una estratègia conjunta.

Temas

Comentarios

Lea También