El Llibre de les Costums de Tortosa, del segle XIII, viatja a Barcelona

Es tracta del primer text jurídic escrit en català i ha sigut traslladat per formar part d'una exposició sobre els templers

19 mayo 2017 15:49 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Llibre de les Costums de Tortosa, del segle XIII, ha sigut traslladat aquesta setmana al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, per formar part de l’exposició ‘Templers: guerra i religió a l’Europa de les croades’.

El Llibre de les Costums de Tortosa és una de les peces més importants i emblemàtiques de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i ara també podrà ser apreciat per gran quantitat de públic a Barcelona.

El document data de 1272 i és un còdex (llibre escrit a mà anterior a l’invent de la impremta) de pergamí, que regula la conflictivitat entre els senyors feudals i la ciutadania. Es tracta del primer text jurídic escrit en català de tot Catalunya.

«És un còdex que plasma la legislació per regular la ciutat», explica el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.

El document va ser encomanat a diferents juristes i notaris. «El cert és que resulta una peça clau per entendre la legislació del territori en aquell moment», detalla el director de l’arxiu.

Aquesta és la primera vegada que el còdex sortirà fora de Tortosa. Com explica Curto, era un producte del propi ajuntament i després sempre ha romàs a l’Arxiu.

«Sempre és delicat portar aquests tipus de documents fora. Però naturalment prima la seua difusió», valora Curto. A l’arxiu el document no està exposat a una vitrina, però sí que es pot consultar. «Fins recentment no ha tingut una repercussió social», detalla el director.

Una altra peça cabdal que sí s’ha desplaçat fora de Tortosa és El Llibre de les Constitucions, del segle XV, que també va ser exposat a Barcelona.

Curto considera el fet que el document siga exposat a Barcelona com un gest de «valorar també el que tenim aquí».

El Conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat aquest dijous al vespre l’exposició, que és la primera gran mostra a Catalunya dedicada a donar a conèixer de manera rigorosa i atractiva qui eren el templers. Es pot veure fins l’agost.

Comentarios
Multimedia Diari