El Parc Natural compta les aus que passen l’hivern al Delta

El cens anual, del qual es tindran els resultats al febrer, permet analitzar l’evolució de les espècies aquàtiques que habiten les llacunes, els arrossars, el riu Ebre o les badies

25 enero 2021 10:40 | Actualizado a 25 enero 2021 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tècnics i voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre ultimen el cens d’aus hivernats, el recompte anual que permet determinar l’estat i l’evolució de les diferents espècies d’ocells aquàtics que habiten aquest territori, des del riu Ebre a les llacunes, passant pels arrossars i les badies. El recompte s’integra dins de l’International Waterbird Census (IWC), i permet quantificar els anàtids, limícoles, ardeids i fotges, entre d’altres grups, que hivernen en més de 80 països d’Europa, Àsia i el nord d’Àfrica.

Al Delta, l’equip encarregat del cens recorre bona part dels camins, les vores de les llacunes i també el riu Ebre, entre altres espais, a la recerca de les aus, sempre a una llarga distància d’aquestes, i amb l’ajuda de telescopis, binocles i comptadors, van fent el recompte. Aquest es desenvolupa en quatre grups de sectors: als arrossars, a les llacunes, al riu i, quan el sol es pon, als dormidors comunals, ja que hi ha aus que són més fàcils de comptar al lloc on dormen.

El nombre d’ocells presents depèn de molts factors però especialment de la meteorologia, tant d’aquí (la zona ha estat afectada recentment pel temporal Glòria), com dels espais naturals des d’on procedeixen. Un altre factor a tenir en compte és la quantitat d’arrossars que romanen inundats durant l’hivern. I és que segons les xifres dels últims anys, hi ha un major nombre d’aus si també hi ha més zones inundades.

Anys enrere la pràctica totalitat del Delta romania inundada durant l’hivern, com a mesura agroambiental subvencionada per la Unió Europea. Però els treballs contra la plaga del caragol poma, al marge esquerre, van fer que aquesta pràctica s’abandonés a les zones més afectades per aquesta espècie invasora.

Els resultats del recompte es tindran a principis del mes de febrer, segons detallen des del Parc Natural. L’any passat els treballs van permetre registrar 233.000 aus, mentre que el rècord se situa en més de 300.000.

Les espècies més abundants són any rere any les dels ànecs (anàtids).

Comentarios
Multimedia Diari