El Parc Natural del Delta de l'Ebre demana col·laboració ciutadana per detectar granota toro

Aquest estiu s’han trobat dos exemplars morts d’aquesta espècie invasora i s’ha activat un equip per fer-ne seguiment

11 agosto 2020 10:00 | Actualizado a 11 agosto 2020 12:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El juliol del 2018 al delta de l’Ebre va saltar l’alarma, un cop més, amb la detecció d’una nova espècie invasora: la granota toro que, per primer cop a l’estat espanyol, s’havia reproduït en un espai natural protegit. El confinament del nucli infestat i la seua salinització, amb una tanca física que es va construir a contrarellotge, va ser la clau per aïllar els exemplars que algun particular va alliberar a la zona dels Filtres Verds i que es van reproduir. L’estiu passat no va aparèixer cap altre exemplar més i semblava que l’espècie podia haver sigut erradicada. Però el passat juliol es va tornar a trobar un altre exemplar, en aquest cas mort, en un camí a Deltebre.

«El cadàver estava molt deteriorat, i era molt gran. El vam rehidratar, i hi havia la possibilitat que fos un gripau molt gros. Però fent una anàlisi genètica vam confirmar que era una granota toro», explica al Diari el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal.

Davant d’això, tècnics del Laboratori d’Ictiologia Genètica de la Universitat de Girona i del Parc Natural del Delta de l’Ebre van prendre mostres d’aigua en 23 punts a l’entorn dels dos indrets on va donar positiu la presència de granota toro per ADN ambiental. L’objectiu és acotar les zones de presència de granota toro i establir les accions per intentar erradicar-la.

«El sistema, modern i que funciona molt bé, busca rastres genètiques a l’aigua. Tenim punts positius, especialment a Deltebre, però sembla que hi hauria pocs exemplars», detalla Vidal.

Posteriorment es va trobar un segon exemplar, també mort, en aquest cas a la tanca construïda el 2018 i ara reparada, a la zona dels Filtres Verds, entre Deltebre i l’Ampolla.

És per aquest motiu que el Parc Natural del Delta de l’Ebre fa una crida a la ciutadania, veïns, pagesos, caçadors... per tal de posar en coneixement el Parc Natural si s’adverteix de la presència de granota toro, una espècie exòtica invasora, confirmen, que pot provocar greus impactes al Delta de l’Ebre.

En cas de veure-la o escoltar-la (canta com un nou), cal trucar al 671 738 193. La col·laboració ciutadana és molt important per poder frenar l’espècie, encara que s’haiguen detectat fins ara tan pocs exemplars.

A diferència del gripau comú i de la granota verda, la granota toro quan és adulta és de grans dimensions, i pot arribar als 40 centímetres. Té un pes mitjà de 600 grams i màxim d’un kilogram.

Els gripaus en canvi, amb la pell més gruixuda i amb protuberàncies, acostumen a caminar enlloc de saltar i com a molt poden arribar als 15 centímetres. La granota verda és molt més esvelta i de màxim 11 centímetres, a més que té unes línies dorsals més definides.

Ara, voluntaris de SEO Birdlife i del Parc Natural del Delta de l’Ebre continuen fent mostrejos de recorregut per poder identificar i detectar nous punts de possible granota toro.

Comentarios
Multimedia Diari