El Parc Natural elabora el cens d'aus que passen l'hivern al Delta

Serveix per avaluar l'estat de conservació de les aus aquàtiquesa nivell local i global, ja que el cens es coordina amb 80 països

19 mayo 2017 20:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han iniciat el compte per elaborar el Cens d’ocells aquàtics hivernants al delta de l’Ebre. Aquest cens s’integra dins del International Waterbird Census (IWC), el qual té com a objectiu quantificar anualment el nombre d’ocells aquàtics (anàtides, limícoles, ardeids i fotges, entre altres) que hivernen en més de 80 països d’Europa, Àsia i el nord d’Àfrica.

Les dades obtingudes permeten conèixer a escala global l’estat de conservació d’aquestes espècies i, a escala local, avaluar la capacitat d’acollida de les zones humides que hi ha al delta de l’Ebre.

Els treballs consisteixen a recórrer el delta de l’Ebre equipats amb binocles o telescopis i comptadors manuals, per fer un recompte visual dels exemplars d’aus aquàtiques que troben en zones naturals, arrossars i també al litoral de les badies dels Alfacs i el Fangar.

A l’espera dels resultats d’aquest any, que encara hauran d’esperar unes setmanes, cal recordar que l’any passat es va registrar un descens sensible d’exemplars comptabilitzats, respecte a la xifra rècord assolida l’any 2014 però dins els paràmetres de l’última dècada. Realitzat per un equip de 39 persones, l’anterior cens va detectar un total 256.000 ocells aquàtics, d’unes 90 espècies aproximadament; com sempre, els més abundants van ser els ànecs.

Es tracta d’una xifra allunyada dels 315.000 exemplars del 2014, el màxim assolit des de l’inici dels recomptes de 1972, però que només suposà un descens del 0,3 per cent en comparació amb la mitjana dels últims deu anys.

L’evolució

L’observació al llarg dels anys han portat els tècnics a confirmar amb dades objectives l’ascens de presència de fauna aquàtica que va comportar la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre primer i la posterior implantació de les mesures agroambientals (que deixen els camps inundats durant l’hivern).

Les recents mesures contra la plaga del caragol poma, que van comportar l’assecament avançat dels arrossars al marge esquerre del Delta, van portar també un cert desplaçament dels ocells aquàtics cap al marge dret durant els mesos d’hivern.

Comentarios
Multimedia Diari