El delta de l’Ebre retrocedeix entre cinc i deu metres de mitjana a l’any

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’ONG SEO/BirdLife porten a terme una acció de denúncia per demanar actuar davant la regressió

04 febrero 2019 12:03 | Actualizado a 07 febrero 2019 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A un costat, una filera de banderes que marca on arriba la línia de la mar; deu metres més endins de la platja, una altra filera que indica fins on podrà arribar d’aquí a un any. Amb aquesta acció la Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’ONG Seo Birdlife van denunciar ahir a la platja de la Marquesa, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, que la superfície del delta de l’Ebre retrocedeix entre cinc i deu metres de mitjana anualment.

«Fa uns anys aquesta la platja de la Marquesa arribava fins a mig quilòmetre mar endins. Any rere any veiem com aquesta línia de costa va retrocedint», va explicar Susanna Abella, membre de la PDE. 

Segons la plataforma, cal arribar a l’arrel del problema de la regressió que pateix el Delta, que és que un 95% dels sediments de l’Ebre es queden als embassaments i no arriben al Delta. Des de la PDE consideren que cal estudiar amb deteniment com mobilitzar aquests sediments riu avall, una feina, subratllen, «extremadament complexa». «És molt complex, no es pot fer ja, però cal estudiar-ho i veure com fer-ho adequadament. I que siga efectiu i a més llarg termini possible. Cal un debat d’experts, que la solució no siga parcial. S’ha d’estudiar i decidir de forma experta i no a curt termini», detallà ahir Abella.

Per a la PDE, una solució a curt termini ha estat per exemple la instal·lació d’un mur de pedra a l’extrem de la mateixa platja de la Marquesa, a la vora del restaurant Els Vascos, on ahir es van concentrar una trentena de persones per portar a terme l’acció, tot i el fortíssim vent que feia.
Precisament la Marquesa és una de les zones més crítiques on aquesta regressió s’ha fet més evident. Un altre punt crític és la desembocadura de Buda, segons apunten des de la mateixa plataforma, una zona també amb un alt valor ecològic.

«Us imagineu que el lloc on tenim ara els peus demà no existeixi? Això és el que està passant al Delta, està desapareixent», ha alertat Abella. 
Així, reclamen a les administracions que engeguin estudis i plans pilots, amb experts al capdavant, i que aquests projectes incloguin el consens dels agents del territori. «Busquem solucions ja, estem perdent zones humides classificades d’alt valor ecològic, un dels espais més importants de Catalunya i de la zona mediterrània», ha sentenciat Abella. 

La plataforma ha valorat positivament la creació ara fa uns mesos d’una taula entre els ajuntaments costaners afectats i els regants per abordar la problemàtica. «Tot és bo, cal buscar una solució conjunta i els encoratgem».

Pel que fa a la visita de la ministra de Transición Ecológica, Teresa Ribera, que està prevista per avui mateix dilluns al delta de l’Ebre, el col·lectiu li plantejarà el problema dels cabals ecològics «insuficients» del riu Ebre, una revisió del pla de Conca i que habiliti les partides «necessàries» per fer-hi front. «La regressió va molt de pressa, les solucions no. Però cal que primer siguen efectives», va concloure la portaveu.

Comentarios
Multimedia Diari