El delta de l'Ebre s’uneix per netejar les platges

En el marc de la campanya ‘Per un delta net’, els set municipis del delta de l’Ebre duien a terme ahir, diumenge, aquesta acció de forma simultània

11 marzo 2019 12:37 | Actualizado a 14 marzo 2019 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb la sort d’enxampar un dia que semblava de primavera, ahir ciutadans del municipi de Deltebre i voluntaris de fora del territori es reunien a les 10 en punt del matí a la primera passarel·la de la platja de Riumar per començar amb la neteja de l’espai. Una neteja que, simultàniament, es va efectuar també a la resta de municipis del delta de l’Ebre. Sant Jaume d’Enveja, Amposta, l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre celebraven ahir l’acció més important de la campanya ‘Per un delta net’.

En el cas de Deltebre, la zona per netejar va ser la platja de Riumar, on petits i adults es reunien per gaudir d’un bon dia, entre riures i diversió, però sobretot per dur a terme una acció amb un rerefons de sostenibilitat i conscienciació molt important. Des del Parc Natural del Delta, ens que lidera la campanya, es va repartir entre els assistents uns guants i un sac, per poder recollir la brossa, així com entrepans i ampolles d’aigua, per recarregar les piles i continuar la feina. 

Les neteges de platges es porten efectuant des de fa molts anys, però des que es van incloure en la campanya ‘Per un delta net’, l’any 2015, aquesta acció ha guanyat més força. Entre els voluntaris que cada any s’apropen a la platja de Riumar per netejar-la, sorprenia i alegrava que la quantitat de participants d’aquest any fora més nombrosa que en altres ocasions. «Fa molts anys que vinc a la neteja popular de platges, i avui considero que és un dia molt especial perquè ha vingut molta gent i, a més, de fora. Estic molt contenta que la gent que ve al Delta estigui tan conscienciada en cuidar l’entorn», destacava una de les voluntàries habituals, Gemma Bo.

Els més de 40 voluntaris es van dividir per dur a terme la neteja. Alguns d’ells es van dirigir cap als primers quilòmetres de la part urbana de la platja; i alguns altres cap a la zona del Garxal, més propera a la desembocadura de l’Ebre. 

Els que es coneixen la zona i es dirigien cap al Garxal, sabien que tindrien més feina, ja que és una zona on el riu arrossega més residus. Entre aquest grup es trobava Inés Cunillera, procedent de Tortosa, però actualment resideix a Deltebre. Inés és una persona molt conscienciada amb la importància de conservar el medi, i sempre que visita aquesta zona de la platja, que és habitualment, explica que s’emporta la brossa que va trobant cap a casa. «És el primer cop que vinc a la neteja i he pensat que seria una bona idea dur a terme aquesta acció, ara amb equip».

Els petits corrien emocionats, amb els ulls oberts, buscant els residus que van a parar a la platja. El 80% del que recollien: plàstic. El gran enemic per al medi ambient, un element que tarda molt en descompondre’s. «Està molt bé la brossa que es trau, però es fa evident la necessitat d’inculcar a la gent el fet de no utilitzar tant el plàstic, emportar-se la brossa quan va a la platja i als espais naturals en general. La necessitat de conscienciar la gent, sobretot als més petits, i aprendre a viure d’una altra manera i ser més respectuosos amb el nostre entorn, i més en aquesta zona de tanta importància natural», destacava la presidenta de l’associació de voluntaris del Parc, Clara Franch.

Els voluntaris de la neteja van tenir el regal de gaudir d’un dia esplèndid. Un dia que va unir l’encant del Delta i una acció social imprescindible. Justament per la unió d’aquests dos factors es trobava ahir al Delta Marta Campillo, procedent de Barcelona. «El Delta ens agrada molt, i quan ens vam assabentar de la neteja vam pensar que era l’excusa perfecta per venir a passar uns dies i ajudar en aquesta acció».

200 voluntaris

Un total de 200 voluntaris participaven ahir en aquesta acció de la campanya ‘Per un delta net’, als set municipis del Delta. Durant la trobada es van recollir cinc tones de deixalles, majoritàriament plàstic, com taps, ampolles, bidons, cordes o xarxes, segons indicava el primer balanç efectuat ahir. 

Enguany, s’ha recol·lectat una tona més respecte a l’any anterior. Tot i això, Xavier Abril, tècnic del Parc Natural i coordinador de la iniciativa, apuntava que la recollida de residus va a la baixa, atès que s’ha passat de les vuit tones de l’any 2015 a les cinc actuals.  Les deixalles recol·lectades aniran a l’abocador de Mas de Barberans perquè és «complicat» donar una segona vida a aquests residus.
 

Comentarios
Multimedia Diari