El dipòsit de residus de Riba-roja ja té el codi gestor per començar a operar

Era el darrer tràmit de l’Agència de Residus. Ara l’Ajuntament començarà a cobrar els cànons establerts pel conveni

03 diciembre 2019 18:50 | Actualizado a 04 diciembre 2019 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Agència de Residus de Catalunya ja ha atorgat a l’empresa Lestaca el codi gestor perquè el dipòsit de residus industrials no perillosos i el centre de valorització de Riba-roja d’Ebre comenci a operar.

Es tracta del darrer tràmit del Departament de Territori. El codi autoritza la deposició de residus inerts i de residus no especials a l’abocador tipus II, de residus industrials no perillosos.

Així doncs, s’ha complert amb tot el que va anunciar l’Ajuntament de Riba-roja. «Estem satisfets, però aquest era sols el darrer tràmit del Departament, el nostre va ser al juliol. Allí ja estàvem contents i satisfets», ha valorat al Diari l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez.

Segons l’establert al conveni, els veïns de Riba-roja enguany ja no pagaran la taxa d’escombraries i abans que acabe l’any l’Ajuntament cobrarà els cànons establerts, 150.000 euros. També s’ha comunicat que s’anirà contractant personal del municipi per als llocs de treball anunciats, i que podran ser més dels 14 que es preveia inicialment, quan el dipòsit estiga a ple rendiment.

Cal recordar que més endavant tindrà lloc per part de l’empresa una segona inversió de 8 milions d’euros per implantar una tecnologia innovadora que obté biocombustible del reciclatge del plàstic. Aquí seran contractades 30 persones més.

Des del passat gener i fins l’estiu, ajuntaments de la comarca i el mateix Consell Comarcal han mostrat la seua oposició al projecte, la qual cosa va motivar que el departament de Territori i Sostenibilitat revisés a fons tots els procediments referents al projecte. Aquest moviment contrari va acabar amb la destitució de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, com a director territorial, tasca que havia desenvolupat des de 2016, i amb un canvi polític a la Ribera d’Ebre, on el PDeCat ha deixat de ser la força hegemònica en favor d’ERC.

«La Generalitat va dedicar-hi molts esforços, però era un projete molt avançat i no s’ha pogut aturar», ha declarat el delegat del Govern Xavier Pallarés. «Estarem molt atents per tal que cree el mínim impacte ambiental possible».

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, que va liderar el moviment contrari al dipòsit de residus, afirma sentir «ràbia i impotència» davant la no aturada del projecte. «Es demostra que al final les institucions són marionetes de les grans empreses», afirma. «Tenien tota la comarca en contra i han tirat pel dret». El contenciós administratiu interposat pels alcaldes contraris, però, segueix els seu curs. «Però la justícia ja sabem com va de lenta».

Malgrat això, Juncà confia que l’ampliació del dipòsit de residus de Tivissa sí que es podrà aturar, ja que es troba en fase inicial.

Comentarios
Multimedia Diari