El llibre de la batalla de l'Ebre que serà un joc

Setze personatges, setze relats i un llibre col·lectiu sense precedents. Així és ‘Ebre, relats d’una batalla’, que va nàixer per acompanyar un futur joc de taula

29 agosto 2018 08:36 | Actualizado a 29 agosto 2018 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El vuitantè aniversari de la batalla de l’Ebre, la batalla més sagnant i decisiva de la Guerra Civil espanyola que es commemora aquest any, ha suscitat un seguit d’iniciatives vinculades a la memòria històrica però també a la creació i a l’art. És el cas del llibre col·lectiu Ebre, relats d’una batalla, que forma part del futur joc de taula ‘Descobreix la Batalla de l’Ebre’. 

El promotor de tot plegat és Ebrejocs.cat, formada per Marc i Ramon Vericat i Ignasi Vidal, que ja van llançar amb molt d’èxit el joc de taula ‘Descobreix... les Terres de l’Ebre’. En aquell primer joc ja es va incloure un relat de l’escriptora Francesca Aliern. Després, amb el joc de taula sobre la batalla de l’Ebre, que encara no ha vist la llum, es va decidir incloure un component literari i la participació d’escriptors del territori. Finament el projecte va anar creixent fins a convertir-se en un llibre col·lectiu que conté setze relats protagonitzats pels setze personatges que hi haurà al joc, a més d’altres col·laboracions. També ha disposat, a més, de les il·lustracions de Toni Térmens per a cada personatge, i el suport històric del director del Comebe, David Tormo.

El llibre es va llançar el passat Sant Jordi i fou un èxit, ja que va ser un dels més venuts a les Terres de l’Ebre. Des d’aleshores s’han venut gairebé un miler d’exemplars, i ja va per la segona edició. «El llibre també anirà dins la caixa del futur joc ‘Descobreix la Batalla de l’Ebre’. En aquest sentit, a partir de l’octubre, tornarem a iniciar els contactes per trobar patrocinadors publicoprivats que facin possible l’edició del joc, truncada per l’article 155 la passada tardor», explica Ignasi Vidal.

Els autors que han participat en el volum amb un relat són escriptors de renom d’arreu de les Terres de l’Ebre i d’altres de més novells, creant d’aquesta forma una obra coral amb veus molt variades.  Així, hi apareixen Enric Panisello, Manel Ollé, Ramon Rosales, Núria Menasanch, Andreu Carranza, Tomàs Camacho, Víctor Amela, Marina Pallás, Valer Gisbert, Elena Solé, Jordi Sancho, Miquel Reverté, Anna Zaera, Alba Guimerà i Roman Aixendri, Xavier Garcia, María José Piñol, Carlos Ribera, Màrius Pont i Roc Salvadó.

Cal destacar també que el llibre té una lluïda portada en 3D i una salutació de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, així com una introducció del reconegut historiador Josep Maria Solé i Sabaté. 

Des de la seua publicació, el llibre s’està presentant per tots els pobles de les Terres de l’Ebre. I és que una altra de les particularitats d’aquesta obra és que les seues presentacions són sui generis. «Es tracta d’un acte més dels molts que es fan arreu del territori relacionats amb el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre. Per això intentem que, a més de parlar del llibre i de l’experiència dels autors que poden assistir, intentem que David Tormo faci una breu conferència sobre la batalla», concreta Vidal.

Fins ara s’ha presentat a Tortosa, Vilalba dels Arcs, Santa Bàrbara, Jesús, Arnes, Masdenverge, Sant Jaume d’Enveja, Gandesa, Vall-de-roures, Arenys de Lledó i Bot. El mes de setembre hi ha previst presentar-lo a Sant Carles de la Ràpita (dia 12) i a la Biblioteca de Tortosa (dia 26). A l’octubre arribarà el torn de Móra la Nova (dia 5), la Fatarella (dia 25) i Amposta (dia 26). I al novembre a Flix (dia 8), Deltebre (dia 9), Benissanet (dia 12) i Ulldecona (dia 16). I properament també es podrà veure, en una data per concretar, a Prat de Comte, Móra d’Ebre, Tivissa i el Pinell de Brai.

Comentarios
Multimedia Diari