El marxa els tractaments contra el mosquit al Delta de l'Ebre

Es poden realitzar perquè es consideren un servei essencial

06 abril 2020 14:07 | Actualizado a 06 abril 2020 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La inundació de zones litorals després de l’últim temporal ha obligat a iniciar la campanya de lluita  contra el mosquit al delta de l’Ebre. Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) han iniciat aquest dilluns el primer tractament contra les larves de mosquit en espais naturals, amb la fumigació del producte biològic BTI amb avioneta, que els propers tres dies preveu abastar unes 500 hectàrees. 
Després del temporal i les pluges intenses de la setmana passada  (a Amposta es van superar els 168 litres), el Delta està excepcionalment inundat i el Copate veu imprescindible aquest primer operatiu. 
Els tractaments contra les plagues es consideren un servei essencial, de manera que es poden mantenir durant l’actual estat d’alarma. 
«Els insectes no entenen de confinaments i els tractaments s’han de dur a terme quan són necessaris per a evitar la proliferació de larves i que els mosquits condicionen la convivència humana als municipis deltaics», ha afirmat el president del Copate, Joan Alginet.
Així, tècnics del Consorci s’han coordinat amb la direcció general de Protecció Civil i aquest dilluns al matí s'ha pogut dur a terme el primer tractament contra el mosquit en espais naturals.  «Moltes infraestructures del Delta estan afectades pel temporal i amb les pluges de l’última setmana s’han inundat les zones costaneres; tenim un Delta excepcionalment inundat i és necessari fer el tractament en aquests focus», comenta el director tècnic del Consorci i coordinador dels treballs, Raül Escosa. 
És habitual iniciar els tractaments contra les larves de mosquit en espais naturals durant el mes d’abril. Amb tot, la principal feina dels tècnics es dona durant els mesos de més calor, quan hi ha més incidència de la població de l'insecte i les seves picades. A més de tractar zones naturals, amb especial atenció a llacunes litorals i àrees properes als nuclis urbans del Delta, quan es detecta que és necessari per les condicions meteorològiques, durant l’estiu també es duen a terme tractaments programats en els arrossars, on prolifera una espècie de mosquit diferent.
Els tècnics del Copate van iniciar la campanya de control del mosquit al Delta durant el mes de març, però no ha estat fins ara que ha estat necessari dur a terme un tractament. La campanya s’allargarà fins al 31 d’octubre. Segons detalla Alginet, enguany es preveu incrementar la superfície d’espais naturals que es controlaran i s’arribarà fins a les 4.000 hectàrees.
Mosca negra
Pel que fa a l’altra campanya que realitza el Copate, de control de la mosca negra al tram final del riu Ebre i els seus afluents, la setmana que ve es preveu dur a terme una nova sèrie de mostrejos al riu, per comprovar l’evolució de l’espècie després del tractament dut a terme durant el mes de febrer. Els resultats permetran valorar la necessitat o no de dur a terme un nou tractament, que com en el cas dels mosquits es realitza amb l’abocament del producte larvicida BTI al riu Ebre, des d’un helicòpter. 
L’any passat hi va haver molt malestar al territori per la gran afectació que va tenir la mosca negra durant els mesos d’estiu. I és que els tractaments es van retardar per problemes de finançament.  Així, es reclamava un avançament dels treballs per poder tenir més controlada la població amb l’arribada del bon temps;uns terminis que aquest any, en principi, si que s’estan complint. 

Comentarios
Multimedia Diari