El monument de Tortosa, sense reinterpretar dos anys després de la consulta

L’Ajuntament treballa en l’elaboració del catàleg de vestigis franquistes i de la Guerra Civil al qual insta una sentència judicial per complir amb la Llei de memòria històrica

25 junio 2018 09:25 | Actualizado a 25 junio 2018 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa està elaborant el catàleg de vestigis franquistes i de la Guerra Civil al que va instar una sentència judicial per tal de complir amb la Llei de memòria històrica i està «a l’espera de poder tractar sobre aquest catàleg amb els nous governs» de la Generalitat i l’Estat. 

Aquesta setmana es compleixen 52 anys de la inauguració del monument de la batalla de l’Ebre per part del dictador Francisco Franco i en fa ara més de dos que es va dur a terme la consulta popular a la ciutat a la qual s’havien compromès la majoria de partits del plenari, en què els ciutadans de Tortosa van triar mantenir el monument al mig de l’Ebre tot reinterpretant-lo, «per tal que promogui la memòria històrica i la pau». 

Des de l’equip de govern de PDeCAT i ERC remarquen que «es treballarà per donar compliment al resultat d’aquella consulta», però sense fixar (o fer pública) cap data o estratègia. En aquest sentit, cal recordar que un dels entrebancs és determinar la titularitat exacta del monument, que en cap cas és municipal. 

Per la seva banda, però, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, que treballa des de fa anys per eliminar el monument de l’espai públic, asseguren que la qüestió de la titularitat no ha de ser cap impediment. 

«Són excuses de mal pagador, perquè si com Ajuntament declares que no n’ets el propietari, no té sentit que facis una consulta sobre què se n’ha de fer», ha apuntat la portaveu de l’entitat, Ester Baiges. 

Capital de la Cultura Catalana
El monòlit de la batalla de l’Ebre és el monument franquista més gran de tot Catalunya. «Si ha arribat l’hora de parlar del Valle de los Caídos, aquí és hora de tornar a parlar del monument que tenim al riu», ha demanat la portaveu de la Comissió tortosina. 

Així, consideren que no té sentit que Tortosa mantingui el monòlit havent sigut declarada Capital de la Cultura Catalana per a l’any 2021 i demanen novament la seva retirada immediata, «per dignitat democràtica, per compliment de la Llei de memòria històrica i perquè Tortosa no es mereix aquesta imatge que malmet la projecció com a ciutat», afirma Baiges. 

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa també recorda que el Síndic de Greuges ha tornat a interpel·lar recentment a l’actual alcaldessa Meritxell Roigé, en una estada a la ciutat al mes d’abril, perquè retiri el monòlit, i han recordat que així ho va defensar també l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, en la Nit de Santa Llúcia de Tortosa de 2016, quan era president aleshores d’Òmnium Cultural.

 «La sensibilitat va canviant i la recuperació de la memòria històrica hauria de ser una prioritat del nostre Govern, com avançar cap a la República Catalana», ha defensat Bages. 

Joaquín Bau
En aquest sentit, els activistes celebren que el «canvi de sensibilitats» hagi permès, per exemple, substituir els noms de la plaça i l’institut del barri de Ferreries que fins fa poc portaven el nom d’un dirigent tortosí franquista, Joaquín Bau. 
Així, ara la plaça s’anomena plaça 1 d’octubre i l’institut, Dertosa. 

Consulta popular i polèmica

El 28 de maig del 2016 l’Ajuntament de Tortosa va organitzar la consulta popular sobre el monument franquista de la batalla de l’Ebre, amb una pregunta acordada per CiU, ERC, Movem i PSC. Els resultats van ser clars: un 68 per cent dels veïns que hi van participar va optar per mantenir i reinterpretar el monument al bell mig del riu Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari