Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El moviment veïnal per l'AP-7 gratuïta denuncia als jutjats les rotondes del Perelló i l'Ametlla de Mar

Es demana que s'investigui un presumpte delicte de malversació de fons públics arran de la fragmentació del projecte inicial

ACN

Whatsapp
El copresident de la Federació de Veïns d'Amposta, Àngel Porres i Llorenç Navarro, a la sortida als jutjats de Tortosa després de presentar la denúncia contra les rotondes. Foto: ACN

El copresident de la Federació de Veïns d'Amposta, Àngel Porres i Llorenç Navarro, a la sortida als jutjats de Tortosa després de presentar la denúncia contra les rotondes. Foto: ACN

Els més de 12 milions d'euros d'inversió anunciats per la ministra de Foment, Ana Pastor, per a les 11 rotondes del tram ebrenc de l'N-340, s'han esfumat amb la fragmentació del projecte en petites actuacions independents per cada glorieta, amb costos inferiors als 60.000 euros, el topall a partir del qual és necessari obrir la licitació del projecte. Aquesta situació és la que ha denunciat el moviment veïnal per una Ap-7 gratuïta, representats per la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, al jutjat d'instrucció número 3 de Tortosa, pel possible presumpte delicte de malversació de fons públics que podria implicar. La denúncia determina que les rotondes construïdes al Perelló i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) no estaven previstes en els plantejaments locals ni als plans directors del territori. Tampoc s'hauria redactat un informe d'impacte ambiental, ni d'impacte acústic, ni un estudi informatiu, ni un de justificació de les expropiacions, entre altres mancances.

La denúncia s'ha presentat al jutjat d'instrucció número 3 de Tortosa en nom de la Federació d'Amposta d'Associacions de Veïns. Es demana que s'obrin diligències prèvies per un possible delicte de malversació de fons públics en relació a les dues rotondes que el ministeri de Foment ja ha construït al Perelló i l'Ametlla de Mar, i la tercera que s'ha de fer a Camarles, totes elles a la comarca del Baix Ebre. La denúncia especifica una sèrie "d'irregularitats" i "deficiències" en el projecte i l'execució de les glorietes, que es demana que s'investiguin, juntament amb els tràmits d'adjudicació d'aquestes obres pel fet de quantificar-se amb un cost per sota dels 60.000 euros, al voltant dels 59.300 euros, que no obliga a obrir un concurs de licitació.

"En adjudicar-se directament amb presses i abans d'unes eleccions, no veiem una utilització correcta del diner públic, al precipitar-se sense tenir totes les consideracions corresponents", apunta la federació en la denúncia. Segons concreten, les rotondes no estan previstes en el plantejament local de la reserva de sòl en l'emplaçament que va proposar el Ministeri de Foment. Un cop construïdes tampoc s'adeqüen als plantejaments municipals. El moviment veïnal apunta que no té constància que s'hagi assignat una partida pressupostària per fer aquestes modificacions puntuals necessàries. També alerten que la situació no està contemplada ni en el Pla Territorial Parcial de les Terres de l'Ebre, ni en el Pla Director Territorial. 

A més, assenyalen que segons la documentació gràfica que se'ls va facilitar a la delegació de Tarragona del Ministeri de Foment, no es reflexa amb suficient entitat l'informe d'impacte ambiental i paisatgístic, ni individual ni en el conjunt del projecte. Tampoc es tracta amb detall l'enjardinament, arbrat i reg, i la il·luminació de la traça de la via. Per altra banda, apunten una la falta de previsió d'accés al cementiri municipal del Perelló a velocitat de cotxe fúnebre, i reclamen un informe d'impacte acústic, un estudi informatiu, el valor de les expropiacions – aquestes de per si poc justificades-, i el depòsit d'avals en cas que es practiqués una restitució de la zona afectada per l'obra.

Els denunciants recorden que els projectes haurien d'haver estat avaluat per la Diputació de Tarraogna, els ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua per la proximitat a l'àmbit de sirga i a alguns barrancs (pels quals també caldria un estudi d'inundabilittat, com es el cas de la rotonda que s'ha previst entre d'Amposta i l'Aldea).

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También