'El nostre Jesús és un rebel i un revolucionari'

Entrevista a Marc Sampé, actor que interpreta Jesús a La Passió de Vilalba

19 mayo 2017 15:38 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Quants anys fa que participa en la Passió i quants que interpreta Jesús?

- Vaig participar per primera vegada quan tenia 10 anys i també vaig ser el primer Judes. Vilalba és un poble petit. De Jesús fa 11 anys, quan en tenia 19.

 

- És molt de temps. Com heu evolucionat?

- Hem evolucionat conjuntament, Jesús i jo, amb més maduresa i caràcter. Recordo que els primers anys em ficava més nerviós i ara estic molt més relaxat. Al final del Sant Sopar fins i tot ara hi ha un moment que deixem a la improvisació, per parlar amb el públic que tenim davant.

- La Passió de Vilalba és a l’aire lliure, un tret molt distintiu.

- Sí, sobretot de nit es crea un ambient molt especial amb llànties d’oli i torxes. La nostra Passió és molt viva i intentem adaptar el guió als temps actuals. És una crítica social, la versió més actual que li podem donar a la vida de Jesús. El Sant Sopar és una conversa que poden tenir uns amics avui en dia: l’atur, la corrupció, les injustícies... Enguany tenim algun detall amb els refugiats.

 

- Els personatges femenins tenen un paper més destacat?

- Molt. Són sis apòstols i 6 apostolesses, i Maria de Magdala té molta importància. La història sempre ha oblidat les dones. A l’inici de la Passió, Maria de Magdala anuncia que explicarem la història de la comunitat solidària que volia fer Jesús, no el que va passar després, ja que en nom de Jesucrist hi haurà moltes guerres.

 

- Què és el més difícil i el més fàcil d’interpretar Jesús?

- Els protagonistes som tots, no només Jesús. El difícil és que nosaltres fem un teatre al carrer, no hi ha pauses entre escenes i durant les tres hores que es pot allargar la representació no descansem i hem d’estar completament concentrats i pensant en tots els detalls. El més fàcil és que, amb tants anys, amb els més veterans només amb una mirada ja ens entenem. Es creen vincles molt especials. Jo amb l’actriu que fa de Mare de Déu, la meua «mare», em porto 20 anys i, si no fos per la Passió, segurament gairebé no la coneixeria.

 

- Hi ha moltes Passions... I molts Jesús. Pot definir el seu?

- El nostre Jesús és un rebel i un revolucionari. Nosaltres defugim de la imatge de Jesús resant amb les mans i amb una aura al darrere. Jesús volia canviar la societat sense usar les armes, formant una comunitat social i solidària. Però el poder el va esclafar. Nosaltres busquem la vessant més social, defugim de la Creu i del simbolisme. El nostre emblema és un peix, és el símbol més primari dels cristians. El nostre Jesús no és un semidéu, sinó un home. Naturalment hi ha un rerefons bíblic, però és una història que val per tothom, creient o no. Són els valors.

 

- I quants actors participeu?

- Entre 25 i 30 tenen paper. Però després estan els que fan de teló humà, que envolten les escenes i porten llànties d’oli a la representació nocturna. En total som uns 130. La Passió està oberta a tothom qui vulga, tenim més vestits i els acollirem amb els braços oberts.

Comentarios
Multimedia Diari