El nou temporal torna a malmetre el litoral del delta de l'Ebre

Entre les zones més afectades hi ha la Bassa de l´Arena, Riumar i la Marquesa a Deltebre; l´Arenal a l´Ampolla i el Trabucador a la Ràpita

19 mayo 2017 16:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fort temporal de mar, amb onades de més de quatre metres a tot el litoral català, ha tornat a afectar els punts més sensibles de la costa ebrenca, en especial al Delta. Es tracta del segon temporal marítim important d’aquest hivern, que ha agreujat els efectes de la regressió de la línia de costa de l’hemidelta nord, a Deltebre. Segons ha detallat el govern municipal, la platja de la Bassa de l’Arena, la platja de la Marquesa i, en gran part, la platja de Riumar han estat quasi bé engolides pel mar deixant un escenari que l’alcalde, Lluís Soler, considera com a «desolador, dramàtic i crític».

La reconstrucció de l’escullera de l’accés al Fangar per part de l’Ajuntament fa uns dies, mitjançant un decret d’emergència, ha permès salvaguardar, en gran part, el propi accés amb els camins, arrossars i propietats. No obstant, resta pendent el tancament sud de l’escullera ja que és zona marítimo-terrestre i per aquest motiu encara no s’ha realitzat el final d’obra oficial.

En tot cas, l’alcalde ha redundat amb la idea que «necessitem accions urgents i rellevants per regenerar totes aquelles zones que han estat considerablement afectades pel temporal». Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Deltebre es demanarà una reunió d’urgència al ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per sol·licitar que es prenguin mesures.

En el marc del darrer temporal es va realitzar un informe tècnic dels danys causats a la costa de Deltebre. Així, si aquest plasmava una inversió de més d’1.400.000 euros per pal·liar aquesta problemàtica, a hores d’ara aquesta quantitat s’hauria d’incrementar significativament atès que l’estat de les platges ha empitjorat.

Soler ha remarcat que «Deltebre mereix el mateix tracte que la resta de municipis de l’Estat espanyol i de Catalunya els quals reben ajuda una vegada el mar destrueix les seves platges, mentre a aquí fa massa anys que no s’actua».

A l’Ampolla, les fortes onades han retirat la sorra de platges com les Avellanes, Cap Roig o l’Arenal. Amb tot, «la força de les aigües ha arrencat plantes aquàtiques de la badia del Fangar que s’han dipositat a l’Arenal i han esdevingut una barrera improvisada, de manera que les ones de moment no han malmès el passeig marítim»,afirma l’alcalde, Francesc Arasa.

Pel que fa al hemidelta sud, el fort onatge des de divendres ha inundat bona part de la barra del Trabucador, deixant incomunicades les salines de laTrinitat, a la punta de la Banya.

Pla Litoral 2017

Els efectes d’aquest temporal se sumen als del que va tenir lloc el passat mes de desembre. Per recuperar algunes de les zones malmeses, el Pla Litoral 2017 Ministeri de Medi Ambient ha destinat 350.000 euros per a obres a la demarcació. Es destinaran a reparar la pèrdua de sorres a Mont-roig del Camp, L’Ametlla de Mar, L’Ampolla i a les platges del delta de l’Ebre.També per a reparar despreniments en els penya-segats a la costa sud del terme municipal d’Alcanar.

Comentarios
Multimedia Diari