El record de l’esplendor de la Tortosa del segle XVI

Del 19 al 22 de juliol la ciutat es vesteix d’època amb la Festa del Renaixement per retre homenatge a un passat que la va fer créixer

11 julio 2018 11:01 | Actualizado a 11 julio 2018 11:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa més de cinc-cents anys Tortosa era un lloc pròsper e important al territori, fins al punt d’esdevenir  una de les principals ciutats de la Corona d’Aragó. El municipi tenia una localització geogràfica extraordinària, ja que controlava el pas de l’Ebre i de la seva desembocadura, fet que la va portar a crear  forts vincles amb ciutats com Saragossa, Barcelona i València.

Un territori rellevant en molts àmbits, que també comptava amb la Vegueria, una divisió administrativa del Principat de Catalunya, i amb un extens bisbat que arribava fins a la ciutat d’Almenara, a València. 

Per això, orgullosa d’aquest llegat patrimonial, artístic i cultural del segle XVI, cada any la ciutat de Tortosa s’omple de banderetes de colors i de vestits d’època per celebrar la Festa del Renaixement, oferint un ventall d’activitats lúdiques i culturals, per a traslladar, per uns dies, a la població i als visitants fins al segle XVI. 

23a edició de la Festa 
Entre el ventall d’actes no hi faltaran les activitats que ja són gairebé innamovibles, com «La Taverna d’Enrico», de Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries, els Combats a ultrança de la companyia aragonesa Lobos Negros, la recuperada «Cantina Cantorum» del Cor Flumine, o «La pazzia senile» a càrrec de La Binota.

A més, les Avançades de Sant Joan tornaran a acollir els tornejos de cavallers de la Confraria de Sant Jordi, escenificats a  càrrec d’Equitor amb la col·laboració de la Colla Jove de Tortosa. 

Per altra banda, La Companyia, formada per alumnes de l’Escola municipal de Teatre, presentaran a la Festa dos espectacles nous: el clàssic de Shakespeare «Romeo i Julieta», que tindrà com a escenari l’església de la Reparació; i «Arcanum regis», que convertirà el Palau Episcopal en un passatge terrorífic.

El cartell 
La imatge d’aquesta edició, creada per la il·lustradora Marta Viladrich, consisteix en un recull de fotografies que mostren els diferents actes representatius de la festa, com són la música, les recreacions de la vida quotidiana o el teatre, i alguns espais emblemàtics de la ciutat, com la catedral, els Reials Col·legis o la Plaça dels Dolors. 

Al centre del cartell apareix un xiquet vestit d’època que trenca el full per sortir de dintre, el que Viladrich ha afirmat que es va inspirar en el concepte ‘endinsa’t’ en la Festa. 

Les entrades dels espectacles de pagament de la XXIII Festa del Renaixement ja es poden adquirir a web de la Festa o presencialment a la Casa de Festes de l’Ajuntament de Tortosa. 

Lo Taulell al carrer
Les associacions de comerciants també surten al carrer per representar a les antigues confraries, que en aquell temps eren les que regulaven la vida social de la ciutat. 

En un circuit que va des del centre comercial fins a la part antiga, els paradistes engalanen les seves parades i es vesteixen per a l’ocasió. 

El divendres, amb motiu de la inauguració de «Lo Taulell al Carrer», els comerciants reben la visita dels procuradors, acompanyats pel seguici de les famílies nobles.

Al carrer es poden trobar una gran varietat de productes, des de peçes de roba, fins a complements o les delícies gastronòmiques d’aquell temps, algunes preparades expressament per a la Festa.

«Meraki», un espectacle de  força i habilitat

Una de les principals novetats de la Festa del Renaixement serà la incorporació de l’espectacle Meraki, sota el segell de l’artista Roberto Olivan. 

La representació, que tindrà lloc a la plaça de l’Absis, serà la primera que el coreogràf tortosí aportarà a la Festa, i es convertirà en una exhibició de força i habilitat basada en les diferents formes d’expressió corporal. 

Olivan ha afirmat que serà un espectacle en clau d’humor que fusionarà la bellesa del circ amb l’essència de la dansa contemporània, tot a peu de carrer i en el marc de la Festa del Renaixement de Tortosa. 

La Ruta de la Saboga
Les tavernes són un espai on es concentra la gresca i la xalera, i ja s’han convertit en tot un referent de la Festa. 

Les parades, que es reparteixen per tot el nucli antic de la ciutat, són una part més de la decoració de l’acte, però també un lloc on es reuneixen des de les famílies, els amics, les associacions i els artistes després dels espectacles.

La Ruta de la Festa del Renaixement ret homenatge amb el seu nom a la Saboga, un peix de l’Ebre molt preuat a l’època. 

Actes destacats

Dijous 19 de juliol
20.00 h. Inauguració
Acte inaugural i lliurament de l’estandard de la Festa.
Lloc: Plaça de l’Ajuntament

23.00 h. Torneig cavalleresc 
de la Confraria de Sant Jordi
Lloc: Avançades de Sant Joan

Divendres 20 de juliol
11.00 h. Passeig de la Cucafera pels carrers de ciutat a càrrec de la Confraria dels Pescadors.
Lloc: Zones comercials de Tortosa

11.00 h. Visita teatralitzada pels espais del conte «Una aventura al Castell de la Suda de Tortosa».
Lloc: Castell de la Suda

Dissabte 21 de juliol
19.00 h. Seguici de les famílies nobles de la Festa.Sortida de la Plaça de l’Ajuntament i arribada als Reials Col·legis.

22.00 h. Visita guiada nocturna pels elements renaixentistes de la Catedral. Preu: 3€
Lloc: Catedral de Santa Maria

Diumenge 22 de juliol
12.00 h. Quimeres
Sortida de la plaça Mòssen Sol

18.00 h. Últim dia del mercat d’època als carrers de la ciutatfins a les 0.00h 

00.00 h. Cloenda de la Festa
Lloc: Plaça de l’Absis

Comentarios
Multimedia Diari