El servei de Teleictus de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre atén 76 casos en cinc anys

El centre té un box especial a urgències on es connecta per videoconferència amb el servei de Neurologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

26 marzo 2018 09:00 | Actualizado a 27 marzo 2018 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ictus és la segona causa de mortalitat i la primera causa mèdica de discapacitat a Catalunya. El temps de resposta i la coordinació són dos factors molt importants a l’hora d’atendre els pacients i intentar que els seus efectes no siguin irreversibles. Per això a Catalunya funciona el Codi Ictus, un codi d’emergència que permet detectar i donar atenció immediata a les persones amb dèficits neurològics susceptibles d’estar patint aquesta patologia.

L‘Hospital Comarcal de Móra d’Ebre forma part de la xarxa del Teleictus, un sistema que permet l’avaluació a distància del pacient per un professional expert mitjançant un sistema de videoconferència, fet que possibilita l’inici ràpid del tractament farmacològic al lloc on es troba el pacient i s’eviten les demores a causa del trasllat. 

En el cas de Móra d’Ebre la connexió es fa amb el Servei de Neurologia de l’Hospital Verge de la Cinta. Existeix un box especial al servei d’urgències, on s’atén el pacient i es fa la videoconferència amb Tortosa. En menys de trenta minuts s’han de dur a terme les proves i fer una diagnosi, per la qual se li aplica un primer tractament farmacològic al mateix centre, es trasllada a altres hospitals (Tortosa o Bellvitge en els casos més greus) o es desactiva el codi.

Segons explica al Diari la cap del servei d’Urgències de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, la doctora Dolors Carrión, el sistema del Teleictus es va implantar al centre l’any 2013 i des de llavors s’han atès un total de 76 casos «amb focalitat neurològica considerada Codi Ictus», un 63 per cent d’homes i un 37 per cent de dones. «El fet que la majoria siguin homes és una peculiaritat del nostre territori, ja que en general es tracta d’una patologia que afecta més a les dones», explica la doctora. Amb els anys i l’augment de l’esperança de vida, també s’ha incrementat l’edat dels pacients als quals s’aplica el Codi Ictus. Així, des de principis del 2018 s’han tractat nou casos al centre, en pacients d’entre 52 i 89 anys.

Des de l’hospital comarcal destaquen la importància d’haver implantat aquest servei, tenint en compte la realitat del territori, amb una població rural i força envellida; i «l’excel·lent coordinació» existent amb els professionals del Verge de la Cinta.

L’Hospital de Móra d’Ebre participa també, des de l’any passat, en l’estudi Racecat que es du a terme en l’àmbit de tot Catalunya i que pretén avaluar en els pacients amb Ictus greu, els resultats entre dur a terme els tractaments farmacològics als centres comarcals o fer un trasllat directe al centre endovascular de referència, en aquest cas Bellvitge, on es pugui extreure un trombe mitjançant cateterisme.
A Móra d’Ebre s’han reclutat set casos, als quals es fa un seguiment a les 24 hores, cinc dies i tres mesos.

La importància d’un diagnòstic ràpid

 L’ictus consisteix en el taponament o el trencament d’una artèria, fet que provoca que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin per manca de nutrients. Ictus és el nom científic del que vulgarment és conegut amb diferents noms: feridura, vessament cerebral, embòlia, trombosi i altres. Cada ictus és diferent. Els signes i símptomes apareixen de manera sobtada i cal actuar amb rapidesa. De fet, les possibilitats de recuperar-se sense seqüeles d’un ictus depenen en gran mesura del temps que passa entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic i el tractament definitiu.

Comentarios
Multimedia Diari