El Síndic alerta de «mancances» davant d’un accident nuclear

Demana més coordinació entre administracions i adequar el pla a la normativa europea

02 agosto 2020 09:40 | Actualizado a 02 agosto 2020 14:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, va exposar divendres les «mancances» de seguretat davant un possible accident nuclear a la central nuclear de Vandellòs II i la d’Ascó. 

Ribó va exposar en la comissió d’Interior del Parlament l’informe ‘Deficiències en matèria d’emergència nuclear’, i va destacar una diferència «molt sorprenent» entre les mesures que es prenen dins de les empreses i les que s’apliquen a l’exterior. Va recalcar que algunes àrees poblades de la zona segueixen sense cobertura mòbil, la qual cosa impossibilitaria que els veïns rebessin una alerta per SMS en cas d’accident nuclear.

Va instar a crear un òrgan de coordinació permanent que agrupi a totes les administracions implicades, ja que veu «incomprensible que això no existeixi» i va reclamar donar més recursos econòmics i materials als ajuntaments que es veurien afectats en cas d’accident.

A més, assenyalava que no s’han incorporat al Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (Penta) noves mesures dictades per la Comissió Europea arran de l’accident nuclear de Fukushima, i ha reclamat millorar les línies R15 i R16 així com les carreteres assenyalades com a vies d’evacuació, de les quals ha dit que algunes «desemboquen en camins de carros». Ribó també va reclamar fer simulacres anuals que involucrin als veïns i oferir-los informació sobre quines vies haurien d’utilitzar en cas d’evacuació.

Grups parlamentaris
Entre altres apunts, els diputats van recordar que l’últim simulacre general es va fer fa 33 anys o que els plans només abasten 10 quilòmetres, així com van valorar l’informe del síndic com un bon punt de partida per a millorar el sistema d’emergències en cas d’accident nuclear.

Comentarios
Multimedia Diari