El temporal omple el pantà d’Ulldecona i beneficia la vinya de la Terra Alta

L’embassament estava pràcticament buit a meitat de gener i ara es troba ple a vessar 
i ha de deixar anar aigua al riu Sénia per la part superior d’una de les comportes

05 febrero 2020 10:20 | Actualizado a 06 febrero 2020 15:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El temporal Glòria també ha tingut efectes beneficiosos per al sector primari, més enllà dels importants danys causats a la costa, el Delta i en els camins rurals d’arreu del territori. Un dels principals beneficis ha estat la recuperació de les reserves d’aigua dels embassaments. És el cas del pantà d’Ulldecona, situat a la capçalera del riu Sénia a la serralada del Port (dins del terme de la Pobla de Benifassà, al Baix Maestrat), i del que reguen els pagesos d’Ulldecona, la Sénia, Rossell o Sant Rafel del Riu.

L’embassament, amb una capacitat de 10,94 hectòmetres cúbics d’aigua, comptava a principis d’any amb una reserves molt minses de 0,9 hectòmetres, el que suposa menys del 7 per cent de la seva capacitat. Però arran de les importants pluges de finals de gener, que en punts del Parc Natural dels Ports van acumular més de 250 litres per metre quadrat, el pantà ha arribat al seu màxim i les comportes porten soltant aigua per la part superior des del passat divendres.

Les imatges mostren un pantà ple a vessar però segons les dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer es troba al 84 per cent de la seva capacitat total. «No podem arribar al màxim, cal un marge de seguretat», detalla al diari el secretari de la Comunitat de Regants d’Ulldecona, Manolo Queralt.

Així, la propera campanya de reg està assegurada, segons confirmen al Diari des de l’entitat. Es dona la circumstància que fa un any el pantà es trobava també pràcticament ple, però la manca de pluges entre els mesos de juny a setembre va obligar els pagesos a fer ús de gairebé totes les reserves per poder mantenir unes 2.200 hectàrees de conreus.

I és que el pantà d’Ulldecona viu des de fa uns anys uns cicles extrems, amb períodes de sequera que se segueixen d’avingudes molt importants que pràcticament l’omplen en uns pocs dies, com ha passat ara. Les últimes sequeres van tenir lloc els anys 2010, 2012, 2014 i especialment el 2018, quan va estar tot l’any buit, detalla Queralt.

‘Any de neu...»

A la Terra Alta, les importants precipitacions van ser en forma de neu i va emblanquinar durant dies bona part de la comarca. La neu és molt beneficiosa per a la vinya, el principal conreu de la zona, ja que suposa una reserva d’aigua per fer front a la temporada de primavera i estiu, i també ajuda a evitar les plagues.

Segons expliquen els responsables de l’empresa enoturística terraltenca ViOrigen, la neu es filtra al terreny millor i de forma més lenta que la pluja, perquè amara primer la terra que després tornarà a mullar-se amb el desglaç, creant més saó.

D’altra banda, evita que insectes i fongs s’instal·lin sobre l’escorça dels ceps, i quan pugen les temperatures, puguin derivar en malalties sobre la planta. «Així, gràcies a la neu, els viticultors han d’aplicar menys tractaments contra els insectes i les plagues».

Comentarios
Multimedia Diari